Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.12.2009.
11:56
Vestionline A

Karadžić opet traži imunitet

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić ponovo je uputio zahtev Savetu bezbednosti UN da prihvati da je on imao dogovor sa američkim izaslanikom Ričardom Holbrukom na osnovu kojeg mu je zagarantovan imunitet od krivičnog gonjenja.

 

Karadžićev zahtev se zasniva na tvrdnji da mu je Holbruk u julu 1996. godine, delujući u ime UN, garantovao da mu neće biti suđeno pred Haškim tribunalom, ako se povuče sa čela RS i Srpske demokratske stranke.


"Već više od 13 godina poštujem dogovor sa Ričardom Holbrukom tako što sam se povukao sa položaja i iz javnog života. Krajnje je vreme da Savet bezbednosti ispoštuje svoj deo dogovora", napisao je Karadžić u pismu upućenom Savetu bezbednosti UN, javio je Rojters.
 

Karadžić je u pismu naveo i da nije dobio odgovor na sličan zahtev koji je Savetu bezbednosti UN uputio u oktobru.


Holbruk je negirao Karadžićeve tvrdnje, a Međunarodni sud u Hagu je saopštio da, čak i da taj dogovor postoji, to neće uticati na suđenje.
 

Diplomate i zvaničnici UN su prethodno rekli da je zahtev ovog haškog optuženika apsurdan i da se na njega, verovatno, neće obraćati pažnja.
 

Tribunal je u ponedeljak odbacio žalbu bivšeg predsednika Republike Srpske u kojoj je on pokušao da ospori legitimitet tog suda da mu sudi za ratne zločine, navodeći da je Karadžićeva tvrdnja da je Tribunal "nezakonit i nelegitiman - bez osnova".


Karadžić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još sedam opština u BiH, kao i za progon, ubistva, istrebljenje, deportacije, nehumano ponašanje, terorisanje, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca za vreme rata u BiH između 1992. i 1995. godine.
 

Uhapšen je u Beogradu 21. jula 2008, a 30. jula izručen Hagu, posle 12 godina bekstva.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.12.2009. 12:57
Bice to sve tesko dokazati, ako se uopste mogne dokazati, ali sva sreca pa ima Bog i on sudi svakome od nas. Svi sledbenici Isusa Hrista su bili muceni kao i on sam i to mucenje od strane neprijatelja nas samo jaca da jos vise vjerujemo u Boga. Radovan Karadzic je isto vjernik i siguran sam da ce Bog da mu pomogne. Zelim ovim putem nasem predsedniku da izrazim podrsku, da istraje i da se sto prije zdrav, vrati nama u Republiku Srpsku!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online