Sreda 09.12.2009.
11:56
Vestionline

Karadžić opet traži imunitet

 

Karadžićev zahtev se zasniva na tvrdnji da mu je Holbruk u julu 1996. godine, delujući u ime UN, garantovao da mu neće biti suđeno pred Haškim tribunalom, ako se povuče sa čela RS i Srpske demokratske stranke.


"Već više od 13 godina poštujem dogovor sa Ričardom Holbrukom tako što sam se povukao sa položaja i iz javnog života. Krajnje je vreme da Savet bezbednosti ispoštuje svoj deo dogovora", napisao je Karadžić u pismu upućenom Savetu bezbednosti UN, javio je Rojters.
 

Karadžić je u pismu naveo i da nije dobio odgovor na sličan zahtev koji je Savetu bezbednosti UN uputio u oktobru.


Holbruk je negirao Karadžićeve tvrdnje, a Međunarodni sud u Hagu je saopštio da, čak i da taj dogovor postoji, to neće uticati na suđenje.
 

Diplomate i zvaničnici UN su prethodno rekli da je zahtev ovog haškog optuženika apsurdan i da se na njega, verovatno, neće obraćati pažnja.
 

Tribunal je u ponedeljak odbacio žalbu bivšeg predsednika Republike Srpske u kojoj je on pokušao da ospori legitimitet tog suda da mu sudi za ratne zločine, navodeći da je Karadžićeva tvrdnja da je Tribunal "nezakonit i nelegitiman - bez osnova".


Karadžić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još sedam opština u BiH, kao i za progon, ubistva, istrebljenje, deportacije, nehumano ponašanje, terorisanje, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca za vreme rata u BiH između 1992. i 1995. godine.
 

Uhapšen je u Beogradu 21. jula 2008, a 30. jula izručen Hagu, posle 12 godina bekstva.

2024 © - Vesti online