Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 03.05.2011.
14:46
Vestionline A

Pre Bin Ladena “foke“ lovile Srbe u BiH

Američka jedinica “foke“ koja je u nedelju likvidirala vođu terorističke organizacije Al Kaida Osamu bin Ladena, učestvovala je 1998. godine u Bosni u akciji hvatanja Srba optuženih za ratne zločine.

Jedinica “foke“ osnovana je nakon neuspelog oslobađanja američkih građana iz ambasade SAD u Teheranu 1980. Osnivač i prvi zapovednik bio je Ričard Marsinko. Ova jedinica je osnovana za borbu protiv terorizma na moru, a bavili su se i sigurnosnim procenama američkih ambasada.

Poslednji plen "foka" - Osama bin Laden
 

U tri decenije svog postojanja, našli su se i na ovim prostorima – u operacijama u BiH. Naime, pripadnici “foka“ su 1998. na tuzlanski aerodrom tajno prebačeni iz Nemačke jer američki zapovednici nisu verovali ruskim, poljskim, francuskim i ostalim kolegama.

“Foke“ su u Tuzlu prebačene transportnim avionom C-17, u osam velikih metalnih kontejnera. Kada su kontejneri prebačeni na sigurno, iz njih je izašlo 60 pripadnika ove elitne američke jedinice čiji je zadatak bio pronalaženje i hvatanje pet pripadnika srpskih snaga optuženih da su počinili ratne zločine na području severne Bosne.

S kolegama iz “Delta“ odreda i britanskog SAS-a, oni su uhvatiti Gorana Jelisića, Simu Zarića, Milana Simića, Blagoja Simića i Miroslava Tadića. Blagoje Simić im je, međutim, pobegao.

Pripadnici “foka“ trebalo je i da lociraju i uhvatite Radovana Karadžića, ali za razliku od slučaja Bin Ladena, to im nije pošlo za rukom.

Međutim, Amerikanci su te godine došli do značajnog “plena“. “Foke“ su kod Banje Luke uhvatile generala Radislava Krstića kojeg je Haški sud optužio za ubistvo civila u Srebrenici. Krstić je osuđen na 46 godina zatvora.

Delovali širom sveta

Osim u Bosni, “foke“ su učestvovale u operacijama u Somaliji, Iraku i Avganistanu, gde su neuspešno lovili Bin Ladena, koga su tek proteklog vikenda konačno pronašli u Pakistanu. Vođa Al Kaide ubijen je u nedelju u akciji sprovedenoj u pakistanskom gradu Abotabadu.

Pored toga, jedinica je bila zadužena za tajno infiltriranje bilo gde u svetu, te rešavanje kriza talaca u kojima su se nalazili američki građani.

Ostaće upamćeni i po tome što su 1991. godine spasili predsednika Haitija Žan-Bertranda Aristidea i njegovu porodicu, nakon što je svrgnut s vlasti.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.05.2011. 15:40
Uh sto su mi neki specijalci u pi*** materinu: Njih 60 uhvatilo 4 Srbina. A vjerujem isto tako da su i Bin Ladena ubili. Fotomontaze i mediji danas cuda cine!!
Utorak 03.05.2011. 14:51
....ubijen...kazu.....hm.....ha.....hmhmhm.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online