Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.05.2018.
00:42
Lj. Ivanović - Vesti A

Islamska ofanziva na BiH

Jedna od tema Samita EU -Zapadni Balkan, koja je medijski prošla gotovo nezapaženo, tiče se Bosne i Hercegovine, odnosno uticaja stranog faktora na zemlju od tri i po miliona ljudi. Umesto saradnje i tolerancije, BiH je i 23 godine od završetka građanskog rata međunarodni protektorat i poprište političkih sukoba.

wikipedia.org/Natalino7
Zabrinjavajući religiozni uticaj na podeljenu zemlju

Prema navodima iz istraživanja Juronjuza, meka moć Turske je u BiH posebno prisutna u medijima, ali i obrazovnom sistemu. To je otišlo toliko daleko da je posle neuspelog vojnog udara u Turskoj 2015, a za koji je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio bivšeg mentora i klerika Fetulaha Gulena i posredno SAD, i u BiH je krenuo lov na "gulenovce" u obrazovnom sistemu, te su mnogi koji su imali navodne veze s tim pokretom bili oterani s posla.

Bivši diplomata Zlatko Dizdarević tursko mešanje u bosanske poslove vidi kao pretnju koja dodatno slabi ionako krhku državu i produbljuje unutrašnje konflikte. Potpuno isto stvar vidi i predsednik RS Milorad Dodik koji je ocenio da su poruke lidera SDA Bakira Izetbegovića prilikom susreta sa Erdoganom u Sarajevu "jasan znak dobrodošlice izbeglicama sa Bliskog istoka".

- Turska je pomagala Aliju Izetbegovića još tokom rata, i Turska i danas stoji žestoko iza svih politika koje sprovodi Bakir Izetbegović i SDA u celini. Mogli ste da čujete Erdogana da kaže: "Mi odavde otići nećemo". A ko ih je zvao da dođu? Mi nismo, a ako nisu ni Hrvati, onda ih nije zvala BiH nego Bakir Izetbegović i njegova politika - zaključio je Dodik.

Kontroverzni projekat

Ne pojačava samo Turska svoje prisustvo u BiH, čine to i Zalivske države iz godine u godinu. Tako su investitori iz Saudijske Arabije sa 50 miliona evra finansirali izgradnju tržnog centra Sarajevo Siti Centar, najveći u državi, pri čemu je to samo jedan od arapskih poduhvata u poslovima s nekretninama. Jedan od najkontroveznijih projekata se zove Buroj-Ozone, na obroncima Bjelasice, a investitor iz Dubaija planira najveći turistički risort u Evropi, kapaciteta od neverovatnih 40.000 gostiju!

Dizdarević podseća da je "turski uticaj usko povezan sa Muslimanskom braćom" i da je vrlo čudna realnost na delu u BiH.

- Bošnjaci muslimani nemaju nikakav otomanski identitet. A ipak, u večeri kada je Erdogan izabran za predsednika Turske, Izetbegović mu je čestitao rečima: "Gospodine predsedniče, vi niste samo predsednik Turske, već i svih nas" - podsetio je Dizdarević.

Bilbordi na arapskom

Dino Hadžić, član veća opštine Ilidža u Sarajevu, kaže da su veliki problem bilbordi na arapskom jeziku.
- Službeni jezik BiH je definisan i zvanična pisma su latinica i ćirilica. Sve strane investicije su dobrodošle i nemam ništa protiv arapskih turista, ali BiH treba da sačuva svoj identitet - istakao je za Juronjuz Hadžić.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online