Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.04.2011.
12:37
Vestionline A

U Karađorđevu nije prihvaćena rezolucija Turske

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović kaže da je tačno da je Turska pred sastanak u Karađorđevu predložila deklaraciju u kojoj je bilo delova Istanbulske deklaracije i da taj tekst nije bio prihvatljiv za Republiku Srpsku, čiji je on predstavnik i tako o njoj nije bilo govora.

"Mislim da je predsednik (Turske Abdulah) Gul odmah shvatio moju primedbu da ne možemo govoriti jedni drugima o unutrašnjim stvarima, a deklaracija je već imala deo koji se odnosi na BiH. Tako da nismo ni imali deklaracije, nego zajedničko saopštenje koje govori upravo ono što i treba da govori", rekao je Radmanović u intervjuu Glasu Srpske.

Ne slažemo se sa Istanbulske deklaracije: Nebojša Radmanović i Boris Tadić

On kaže da se u predlogu deklaracije u početku govorilo o evroatlanskim integracijama regiona u celini, što je za njega kao predsedavajućeg Predsedništva bilo neprihvatljivo.

"I drugi sagovornici su prihvatili da u saopštenju i izjavama za štampu govorimo o evropskim integracijama. U RS ne postoji raspoloženje za NATO savez koji se povezuje sa atlanskim delom i ja zastupajući interese srpskog naroda, to nisam mogao da prihvatim i taj deo je potpuno izbačen", rekao je Radmanović.

On je ocenio dobrim poruke sastanka BiH, Srbije i Turske održanog nedavno u Karađorđevu.

"Kada se saberu rezultati svega onoga što se radilo tamo, mislim da su dobri, jer smo u toku jednog dana, pored trilateralnog sastanka, imali i bilateralne sastanke sa Srbijom i sa Turskom. Po mom mišljenju suština je u multilateralnom mirovnom dogovoru", rekao je Radmanović.

Komentarišući rekacije oko najavljenog referenduma u RS , Rdmanović je rekao da oni koji vole da prave probleme u BiH dižu preveliku buku oko referenduma.

"Stalno je potrebna neka tema da bi i oni iz međunarodne zajednice obezbedili svoje stalno mesto u BiH, jer neće da idu odavde gđe im je lepo. Ono što je usvojila Narodna skupština RS ni po čemu ne može i ne treba da bude tema rasprave ni u OHR-u, ni tema rasprave ambasadora u BiH, kao ni političara u Sarajevu. Radi se o najvišem demokratskom pravu jednog naroda, jednog entiteta, da se izjasni o nečemu što on misli da je važno", rekao je Radmanović.

On kaže da je sasvim normalno osporiti funkcionisanje institucija BiH koje su mimo Ustava BiH.

"U poslednje vreme ponovo čitam Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer u OHR-u tvrde da je ovo nešto što je protiv Dejtona. Ja tvrdim, a tvrde i svi narodni poslanici u RS i predsednik RS, da u Ustavu BiH nema institucije Suda i Tužilaštva BiH i o tome se izjašnjavamo", rekao je Radmanović.

Komentarišući eventualne sankcije zbog raspisivanja referenduma on je ocenio da one nikada ništa dobro nikome nisu donele, ni onima koji ih uvode, a pogotovo ne onima protiv kojih su uvedene.

"Mislim da će oni koji razmišljaju o ukupnoj politici Evropske unije shvatiti ovo što sam rekao i neće preduzimati takve mere", rekao je Radmanović.

POVEZANE VESTI

Petak 29.04.2011. 15:45
Dobro je postavio svoju suplju glavurdu , jos samo malj fali !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online