Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 28.04.2011.
16:57
Vestionline, FoNet, Srna A

Dodik: Tadić u redu, problem sa Turskom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je izjava predsednika Srbije Borisa Tadića o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH "sasvim u redu". Dodik, međutim, kaže da Banja Luka ima problem sa Turskom jer je ona uvek bila na strani Bošnjaka u BiH.

Zvaničan stav Srbija nama je od koristi, kaže Milorad Dodik

Dodik je, posle razgovora sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve, patrijarhom Irinejem, napomenuo da referendum predstavlja unutrašnje pravo RS i da je u skladu sa Ustavom i Zakonom o referendumu.

Referendum o statusu nije isključen


Dodik je objasnio da predstojeći referendum u tom entitetu BiH nije referendum o statusu, ali da nikada neće isključiti pravo da RS u jednom trenutku održi takav referendum.


On je na okruglom stolu "Republika Srpska - referendum kao izazov", održanom u Beogradu, naglasio da nije protiv BiH kao konfederalno-federalne države, ali da je svakako protiv nastojanja da se ta država centralizuju mimo Dejtonskog sporazuma. Dodik je rekao da bi BiH, koja je podeljena država, mogla da bude funkcionalna na osnovu Dejtonskog sporazuma ukoliko bi postojala volja da se on sprovede.

Predsednik RS je naveo da se uvek kada dođe u Beograd sastaje sa Tadićem, te da mu je dobro poznat njegov stav da se Srbija protivi bilo kakvom referendumu koji bi doveo u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Zvaničan stav Srbije je nama od koristi, a to je stav da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i da bi sve odluke na nivou BiH trebalo da donesu konstitutivni narodi dva entiteta", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, "što se tiče unutrašnje entitetske politike, to je naša unutrašnja stvar o kojoj mi počesto razgovaramo sa predstavnicima Srbije, ali i predstavnicima međunarodne zajednice".

Turska radila protiv naših interesa

Dodik je sastanak u Karađorđevu ocenio kao tehnički sastanak koji je legitiman, jer su na njemu učestvovala sva tri člana Predsedništva BiH koji su mogli da relevantno razgovaraju sa predsednicima Srbije i Turske o svim otvorenim pitanjima.

"Svako pitanje vezano za situaciju u BiH za nas je nepotrebno, jer BiH ima svoje unutrašnje strukture koje odlučuju o tim pitanjima", poručio je Dodik.

On je rekao da Banjaluka definitivno ima problem sa Turskom, koja je prethodnih godina i decenija bila na strani Bošnjaka u BiH, "što znači da su u značajnoj meri radili protiv naših interesa". "To se desilo i u toku rata kada je Turska pomagala bošnjačku stranu oružano i materijalno", podsetio je Dodik.

Prema njegovim rečima, "to se desilo mnogo puta posle, na mnogim sednicama međunarodnih tela u BiH kada je Turska isključivo podržavala stavove Bošnjaka u Sarajevu i time se pokazalo da je država koja navija za jednu stranu".

"To je naš problem sa Turskom i to javno kažemo", naglasio je Dodik.

Upitan očekuje li promenu stava Turske, Dodik je uzvratio da je moguće da Turska "ima problem sa objašnjavanjem te situacije".

Dodik je rekao da je pre nekoliko meseci u Banjaluci šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu demantovao gotovo sve što je prethodno govorio u Sarajevu o "neoosmanizmu" i potrebi da se Turska vrati na prostor BiH.

"Mi smo u dijalogu, videćemo, ali poverenje te vrste se ne može obezbedi samo jednom izjavom", naglasio je Dodik.

Sam ministar Davutoglu je, u razgovoru za medije iz regiona, još jednom opovrgao tvrdnje da sprovodi “neoosmansku“ politiku.

Važna uloga crkve u jačanju srpskog identiteta

Dodik je rekao i da je uloga Srpske pravoslavne crkve u jačanju identiteta srpskog

Dodik čestitao Đokoviću


Dodik je čestitao najboljem srpskom teniseru svih vremena Novaku Đokoviću na dodeli Ordena Svetog Save prvog stepena.


Predsednik RS ističe u čestitki da je Orden kojim je Đoković odlikovan priznanje za uspehe koje je postigao na sportskom planu, ali i za radost koju je odličnim igrama i osvajanjima brojnih turnira srpski velikan tenisa priredio ljubiteljima sporta, kao i da je to priznanje za humanost koju je Đoković mnogo puta pokazao nesebično pomažući onima kojima je pomoć bila potrebna.

naroda na prostorima RS i BiH veoma važna, te da je to i zajednički zaključak razgovora koji je imao sa patrijarhom Irinejom.

Dodik je rekao da je sa patrijarhom razgovarao i o odnosima Crkve i vlasti u Srpskoj i da je tom prilikom ocenjeno da je ona "najboljem mogućem nivou".

"U tom pogledu nas raduje činjenica da su vaskršnji praznici prošli u najboljem redu i da su bili masovno posećeni od ljudi u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

On je kazao da je patrijarha Irineja upoznao sa aktuelnom situacijom u Bosnii Hercegovini i aktuelnim političkim zbivanjima.

Dodik je naveo da je u ragovoru bilo reči i o potrebi da se završi Bogoslovija u Foči, za koju je Vlada Republike Srpske izdvojila novac za kupovinu tog objekta, a da sada predstoji njegova adaptacija.

On je najavio da će Bogosloviju osveštati patrijarh Irinej što bi, kako je rekao,. bila velika čast narodu Srpske i njemu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.04.2011. 17:55
A ko je Tadic da prica o referendumu u srpskoj? Ne odlucuje on ko ce na referendum ! Bolje bi mu bilo da gleda svoja posla, Dodik zna sta mu valja ciniti !
Četvrtak 28.04.2011. 17:20
Gospodine Dodik , cuvajte se i samo oprezno dok je "ovaj" u BG na vlasti !!! Zivela Republika Srpska !!!
Četvrtak 28.04.2011. 17:11
Referendum o statusu nije isključen -- > lepa recenica a naj lepsa je Referendum od samostalnosti Republike Srpske .... Dodik vidi u Brcko tamo izgleda onaj kreten od supervizior neda gradjanima da glasaju na referendumu ..... zato sto je distrikt i ima superviziora....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online