Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 24.04.2011.
20:20
Jutarnji.hr A

I Srpska tereti hrvatske generale za zločine

Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Ljubo Ćesić Rojs - samo su neka od imena koja se navodno nalaze na krivičnim prijavama Republike Srpske dostavljenim Tužitlaštvu BiH zbog "počinjenih zločina protiv srpskih civila" u operacijama "Maestral" i "Južni potez", javljaju hrvatski mediji.

Rahim Ademi, Ante Gotovina i Ljubo Ćesić Rojs


 

Reč je o optužnicama protiv visokih oficira Hrvatske vojske i Hrvatskog veća odbrane koji su 1995. godine nakon akcije "Oluja" učestvovali u operacijama "Maestral" i "Južni potez" u zapadnoj Bosni.

Policija RS dostavila je Tužilaštvu BiH prijave da su u tim akcijama “počinjeni zločini protiv srpskih civila”, a na popisu osumnjičenih su, između ostalih, generali Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić, Željko Glasnović..., prenosi "Jutarnji list".

Da se u Sarajevu nakon "slučaja Purda" opet “nešto kuva”, potvrđuju i izvori "Jutarnjeg lista": svi navedeni oficiri, osim haškog osuđenika Gotovine, ovih dana diskretno su upozoreni da ni za živu glavu ne odlaze u BiH, pa tako i da ne putuju preko Neuma, jer bi mogli biti uhapšeni.

Prema nezvaničnim informacijama, optužnice bi mogle biti objavljene narednih dana, a istovremeno će BiH raspisati i poternice i dostaviti ih na svoje granične prelaze.


"Bez raspisane poternice Tužilaštva BiH niko ne može da bude uhapšen na graničnom prelazu, a za grupu oficira Hrvatske vojske i HVO-a, odnosno ni za jednog pojedinca iz te grupe, nije raspisana poternica. Taj predmet je još u fazi istrage", rekla je Selma Hećimović, portparol Tužilaštva BiH.

Hećimovićeva je potvrdila da Tužilaštvo BiH sprovodi istragu po krivičnim prijavama Tužilaštva Republike Srpske za grupu bivših visokopozicioniranih oficira Hrvatske vojske i HVO-a , pod radnim nazivom “Mrkonjić Grad“, za zločine koji su se dogodili na tom području tokom operacije "Maestral", ali o imenima osoba koje su predmet istrage nije želela da govori.

Taj predmet je najprije iz RS bio upućen haškom tužilaštvu, ali ga je Hag vratio bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Kao što je ranije objavljeno, na tom spisku odgovornih je, prema mišljenju Tužilaštva RS, i pokojni bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak.

Dakle, za hrvatskim generalima, kako tvrde u Tužilaštvu BiH, za sada nisu raspisane poternice, ali ako su niži nivoi pravosudnih organa protiv njih podigli krivičnu prijavu policija bi mogla da ih uhapsi na teritoriji njihove jurisdikcije i privede na informativni razgovor.

U Tužilaštvu RS nisu želeli da komentarišu informacije da li su podignute krivične prijave i na nivou entiteta protiv visokih hrvatskih oficira za akciju "Maestral". Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo kazao je za "Jutarnji list" da policija deluje po nalogu Suda i da je, ako postoji krivična prijava protiv određene osobe, “kad se nađe na teritoriji Republike Srpske, dužna da je uhapsi“.

U Federalnoj upravi policije nezvanično je objašnjeno da “nemaju nalog za hapšenje nijednog hrvatskog generala osumnjičenog za akcije 'Maestral' i 'Južni potez'“. Takođe je objašnjeno da “uprkos činjenici što Tužilaštvo BiH nije raspisalo poternicu ni za jednim generalom HV-a, ako bi Federalni sud na temelju osnovane sumnje u počinjenje krivičnog dela izdao nalog za privođenje, federalna policija morala bi da osumnjičenog privede na informativni razgovor“.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.04.2011. 20:37
Čestitam Hrvati, jest vas krenulo na sve strane. Čeka se u Hagu presuda Jadranku Prliću i ekipi iz HVO-a za Ahmiće, kad i ovo "iznenada" izleti iz fioke. Na sve presude i optužnice jedino je Franjo Tuđman ostao "mrtav-ladan". Kolektivno samoklanje može da počne,he,he,he,he,he,he...
Utorak 26.04.2011. 20:54
A kako reagujete na komentare dokazanog zlocinca Rojsa,da ce krenuti na Banja Luku ukoliko se ne prestane sa inicijativom za procesuiranje zlocina nad srbskim stanovnistvom?To je nastavak fasistickih teznji Paveliceve NDH.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online