Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.04.2011.
15:54 >> 16:04h
Vestionline A

Nema šanse za obaranje teze o zločinačkom poduhvatu

Advokat Zvonimir Hodak ocenio je da nema šanse da u drugostepenoj presudu Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču bude odbačena teza o udruženom zločinačkom poduhvatu tokom operacije "Oluja" zbog koje su prvostepenom presudom osuđeni za ratni zločin. Hodak je ocenio da se bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić kasno setio da demantuje slanje u Hag transkripta sa brionskog zasedanja gde je dogovarana akcija "Oluja".

Zvonimir Hodak

Mesić je juče izjavio da takozvani Brionski transkript ne predstavlja nikakav dokaz, već da je pravi dokaz za sud bio originalni zvučni zapis sa tog sastanka.

"Nema šanse da će se u drugom stepenu suđenja generalima Anti Gotovini (prvostepeno osuđenom na 24 godine zatvora) i Mladenu Markaču (osuđenom na 18 godina) moći oboriti teza o udruženom zločinačkom poduhvatu, jer se meč ne može dobiti nakon što je gotov", rekao je Hodak jutros Hrvatskom radiju.

On je ocenio da generalima mogu pomoći tek neki novi dokazi, a ne pobijanje već dosuđenog."Što se uticaja diplomatije na žalbu tiče, ona može doprineti maksimalno 20 odsto, dok 80 odsto moraju odraditi advokati", rekao je Hodak.

Na sličan način biće osuđena i šestorica Hrvata koja se terete da su, s hrvatske strane, počinila ratni zločin na teritoriju Bosne i Hercegovine, rekao je Hodak i ocenio da će im biti dosuđeno više od 150 godina zatvora.

"Kako su stvari krenule s Gotovinom i Markačem, s ovakvim načinom kako Hag promatra tu problematiku, izgleda da će tako završiti i sa optuženima za BiH. Šta mislite da odbrana hrvatskih generala nije imala dobre argumente? Imala je, ali je sud unapred imao tu presudu, a tako će biti i za Hrvate u BiH", rekao je Hodak.

Hrvatske vlasti prozvao je zbog neefikasne "poltronske diplomatije" tipične za period dok su trajali procesi u Hagu, ocenivši da Hrvatskoj treba "snažni i harizmatični šef diplomatije", koga sada nema na vidiku.

Govoreći o odgovornosti Mesića za slanje transkripata u Hag, Hodak je rekao da se "Mesić kasno setio da to demantuje", jer je to do danas mogao da uradi bar deset puta.

Zamerio mu je i puštanje novinara BBC-a, na Pantovčak gde im je pokazivao dokumente. "Na snimcima koje je objavio BBC vidi se da su novinari s tim mogli raspolagati kao da je to samoposluga", rekao je Hodak.

Josipović: Najvažnija je istina

 

Najvažnije je raditi na tome da se utvrdi istina i da se uklone one kvalifikacije koje su nepovoljne za celi naš obrambeni rat, izjavio je predsednik Hrvatske Ivo Josipović pošto je danas primio učesnike akcije "Bljesak".


Josipović je naglasio da je Hrvatska dužna da sarađuje s Haškim sudom jer se na to obvezala Ustavnim zakonom još 1996. godine, preneo je Index.hr


"To je državna politika još od predsednika Tuđmana i najvažnije je da nema krivotvorenja i neistina", istakao je predsednik Hrvatske.


Josipović je dodao da u trenutnoj emotivnoj situaciji svi pokušavaju da nađu nekog krivca, ali da se Hrvatska na saradnju s Hagom sama obvezala.

Bivši šef diplomatije za vreme predsednika Franje Tuđmana Mate Granić smatra da bi "apsolutno tiha diplomatija" u kontaktima s velikim silama, na čelu sa SAD, mogla pomoći generalima.

"Treba jasno reći da Amerikancima ne odgovara kategorizacija zločinačkog poduhvata jer je završetak rata na ovim prostorima najveći uspeh Klintonove administracije", rekao je Granić.

Ocenio je i da "država mora biti na raspolaganju advokatima, ali i svi ostali koji to mogu, jer se do sada, očigledno, nije učinilo dovoljno".

Granić je konstatovao da presuda ne pominje "Oluju" kao akciju koja je praktički omogućila da se zaustavi rat i pobede Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i ostali, već se posmatra samo kao operacija koju je Franjo Tuđman jedne večeri naredio da bi Srbi bili proterani. "Da nije bilo Oluje, Bihać bi bio druga Srebrenica", ocenio je Granić.

Učesnici emisije nisu rekli ni reči o stotinama hiljada nestalih, ubijenih i proteranih Srba sa područja Krajine gde je, pre 4. avgusta i operacije "Oluja" hrvatske vojske i policije, živelo 90 odsto Srba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online