Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.12.2009.
12:05
Đ. Barović - Vesti A

Srbima i funkcije dožupana

U Hrvatskoj su u nedelju završeni dopunski izbori za mesta dožupana u sedam županija, devet gradova i 18 opština u kojima su birani predstavnici u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Moguća tužba protiv vlasti u Benkovcu: Miloš Ćiritović

Na ovim izborima pravo da glasa imalo je čak 173.208 birača, ali je u većini gradova odziv bio katastrofalno mali.


Kuriozitet je da zbog ovih izbora iz Srbije nije otišao nijedan autobus sa izbeglima kao što je to bio slučaj za nedavno održane lokalne izbore.


Istovremeno, u četiri županije i desetak opština i gradova u Hrvatskoj dopunski izbori nisu održani zato što su lokalne vlasti odbile da usklade svoje statute sa Ustavnim zakonom, a zatim i sa preporukom vlade Hrvatske. Na ovaj način Srbi su ostali bez mogućnosti da prvi put od kraja rata dobiju jednu od čelnih funkcija u Benkovcu.

Samovolja HDZ-a

 

- Vlada Hrvatske je pre održavanja dopunskih izbora izdala dodatno upustvo vlastima u Benkovcu da izmene statut u roku od 60 dana od formiranja vlasti. Na drugoj sednici gradske Skupštine upozorio sam ih da ukoliko to ne urade - svesno krše zakon. Međutim, HDZ ima 11 od 15 odbornika i jednostavno su izglasali statut grada koji ne zahteva raspisivanje dodatnih izbora - kaže Miloš Ćiritović.

- Opštinske vlasti u Benkovcu rizikuju Ustavnu tužbu i čak raspuštanje gradskog Veća i Skupštine. Međutim, i pored jasne preporuke vlade Hrvatske, oni još nisu izmenili statut - kaže Ćiritović, jedan od trojice srpskih odbornika u ovom gradu, Miloš i nesuđeni dožupan iz redova srpske nacionalne manjine u ovom gradu.


- Očigledno je da opštinske vlasti u kojima HDZ ima apsolutnu većinu ne želi da Srbi participiraju na odgovornim mestima u Županiji i gradu. Nažalost, istovetna situacija je i u opštinama Polača, Zemunik donji, Stankovcima... Mi Srbi smo u ovim opštinama izgleda i dalje građani drugog reda - kaže Ćiritović, inače predstavnik SDSS-a i dodaje da se to najbolje vidi iz činjenice da, mada je u Benkovcu i 40-ak naselja oko grada, oko 1.200 Srba - nijedan ne radi ni u državnoj niti u lokalnoj službi.


- Ne da nas nema u administraciji, policiji, zdravstvu, sudstvu, već nema nijednog Srbina koji bi barem čistio ulice. Valjda je jasno da nekome očigledno ne odgovara da se Srbi zapošljavaju - kaže Ćiritović i najavljuje da će, ukoliko vlada ne omogući da se i u ovim opštinama održe dopunski izbori, srpska zajednica podneti tužbu Ustavnom sudu Hrvatske.


- Nismo mi doneli te zakone i jedino što tražimo da ako već postoje, da se poštuju. Tužićemo Hrvatsku što krši sopstveni Ustav i siguran sam da ćemo taj proces dobiti - kategoričan je naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online