Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 19.04.2011.
12:25 >> 18:25h
Ž. Marković - Vesti A

Kosorova uvredila ceo srpski narod

Izjavom kojom je u istu ravan dovela Jasenovac sa jedne, te Vukovar i Srebrenicu sa druge strane, predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor pokušala je da obesmisli presudu Haškog suda protiv hrvatskih generala i smanji nezapamćen gnev u javnosti njene zemlje koji je nastao nakon izricanja te presude, jedinstven je stav u Republici Srpskoj.

Omalovažila žrtve: Jadranka Kosor na komemoraciji
 

Zvaničnici iz RS tvrde da je Kosorova zbog velikog nezadovoljstva i ljutnje građana svoje zemlje na ružan i neprimeren način htela da omalovaži stradanja Srba, Jevreja i Roma na najvećem stratišu u Drugom svetskom ratu. Relativizovanje Jasenovca, dodaju oni, jeste deo sveukupne hrvatske politike, a poređenje onoga što se na tom mestu događalo od 1941. do 1945. godine je potpuno besmisleno.
 

Podsetimo, Kosorova je na komemoraciji žrtvama jasenovačkog logora i obeležavanju godišnjice proboja logoraša 1945. godine rekla da nema opravdanja za zločine koji su se tu dogodili i da je Pavelićev režim bio veliko zlo, ali je već u sledećoj rečenici tu istorijski dokazanu tvrdnju na brutalan način relativizovala.
 

Zamena teza


Politički analitičar Gostimir Popović za naš list ocenjuje da zvanična hrvatska politika već decenijama pokušava da zameni teze, i žrtve proglasi zločincima.
 

- Nema veze ko je na vlasti, uvek se plasiraju iste priče kojima oni žele da stvore potpuno drugačiju sliku u svojoj javnosti, a Srbe označe kao krivca za sva zla koja su se ovde desila - ocenjuje Popović

- Mislili smo da se ovakvo zlo više ne može ponoviti, ali su se dogodili Vukovar i Srebrenica. Ovo mesto nam poručuje - ne ponovilo se - rekla je Jadranka Kosor.


Bivši premijer Republike Srpske i jedan od vodećih ljudi odbora za obeležavanje godišnjice zločina u Jasenovcu Vladimir Lukić smatra da je izjava Kosorove sramotna, ali naglašava da je ona deo sveukupnih težnji zvaničnog Zagreba koji po svaku cenu želi da umanji obim nedela koje su počinile ustaše tokom Drugog svetskog rata.
 

- To je sramotno. Hrvatske vlasti već godinama žele da izjednače žrtve i zločince i to se lako da prepoznati kroz skandalozna poređenja Jasenovca i Blajburga. Zato ova izjava uopšte nije iznenađenje - kaže Lukić.
 

Na izjavu Jadranke Kosor reaguju i političari. Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić kaže za "Vesti" da hrvatske vlasti prave veliku grešku kada pokušavaju da izjednače Jasenovac sa bilo kojim drugim zločinom.
 

- Jasenovac je bio sistemski projekat NDH, a zločini u Vukovaru i Srebrenici bili su posledica borbi na frontu i te stvari je nemoguće porediti. Hrvatska je sama kriva za to što joj se događa, ali na ovaj način samo prave još veću grešku koja će im se vratiti kao bumerang.

Oni žele da zatrpaju svoje istorijske balege, ali to im ne uspeva, jer ono što se dogodilo u Jasenovcu ne mogu oprati ni Srebrenica ni Vukovar - kaže Vasić.

 

Kosor: Vlada ne razmatra povlačenje tužbe za genocid

 

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da njena vlada ne razmatra mogućnost povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije.

 

"Vlada nije razmatrala i ne razmatra bilo kakav razlog za povlačenje tužbe", rekla je Jadranka Kosor na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o sudbini hrvatske tužbe za genocid posle presude dvojici generala Antu Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu.

 

Ona je dodala da je vlada koncentrisana na to šta sve treba uraditi kako bi u drugostepenom postupku bila poništena kvalifikacija o udruženom zločinačkom  poduhvatu koja se navodi u presudi generalima koji su nepravosnažno osuđeni za ratne zločine nad srpskim civilima tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine.

 

Hrvatska premijerka je rekla da je za sve u vezi tužbe za genocid zadužena hrvatska vlada.

 

Ona je ponovila da "nema govora o dovođenju u pitanje saradnje s Hagom", navodeći da je to zakonska obaveza Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.04.2011. 16:09
Није крива Јадранка Косор, већ Срби који су пристали на то да Јасеновац остане Хрватима.
Utorak 19.04.2011. 15:49
Jedino jednako bolesno stvorenje kao sto je bio Tudjaman je ova vestica!
Utorak 19.04.2011. 15:19
Ja ovu njenu izjavu razumijem na sledeci nacin: "Ono sto su nasi preci zapoceli u Jasenovcu 1941-1945, mi smo nastavili u Vukovaru, pa cak i u Srebrenici! Ali, ne daj Boze da se nama tako nesto dogodi! ili na slican nacin uzvrati!!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online