Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.04.2011.
05:39
Blic A

"Srbi u Hrvatskoj nemaju čega da se plaše"

Vlada Hrvatske i predsednik Ivo Josipović neće dozvoliti da eskalacija nacionalnog nezadovoljstva, izazvana presudama hrvatskim generalima, ugrozi bezbednost Srba u Hrvatskoj, a bilo kakav ekstremni oblik ponašanja kaznila bi i Evropska unija, izjavio je savetnik predsednika Hrvatske za spoljnu politiku Damir Grubiša.

Ivo Josipović: Vlada neće dopustiti linč hrvatskih srba
 

"Naravno da EU vrlo pažljivo prati situaciju i svaki ekstremni oblik izazvaće njeno reagovanje i otežati put ulaska u EU", rekao je Grubiša za "Blic".

"Vlada ne bi dopustila linč hrvatskih Srba, nepotrebne su bilo koje druge garancije kada one već postoje, jer ta vlada zavisi od podrške srpske manjine u Hrvatskoj. Srbi su ti koji su spasili tu vladu od pada u burnim događajima ekonomske krize", kazao je on.

Grubiša je ocenio da bi bes naroda trebalo da bude usmeren prema hrvatskoj vladi, koja je "uljuljkivala javnost na taj način da nije obelodanila šta se događalo i što do javnosti nisu došle čak ni mere kažnjavanja ljudi koji su počinili zločine".

"Bes demonstranata trebalo bi da bude usmeren prema hrvatskoj vladi koja je hrvatsku javnost držala u zabludi da će sud prihvatiti argumente odbrane, a istovremeno se kroz taj bes negiraju osnovne činenice - da je do zločina došlo i da krivci nisu nikada procesuirani u Hrvatskoj", kazao je Grubiša.

On je istakao da postoje nacionalističke i ekstremističke snage koje žele da iskoriste novonastalu situaciju zbog borbe za vlast i dodao da predsednik Josipović želi smirivanje situacije i da će u tom pravcu i delovati.

"Već danas nema nikakvih protesta što znači da će se oni povremeno događati u

predvečerje ulaska u EU i naravno, pred izbore. Mislim da će se situacija vrlo brzo smiriti i da je to u interesu vlade. Jer dalje rasplamsavanje imalo bi negativne posledice i po vladu. Nacionalistički talas mogao bi u suprotnom i njih odneti sa scene", rekao je savetnik predsednika Hrvatske.

On je izrazio uverenje da presude neće prouzrokovati zahlađenje odnosa Srbije i Hrvatske "ni na trenutak".

"Verujem da neće, jer će vlada nastojati da minimizira štetne reakcije na odluku Haga pružajući pomoć advokatskom timu i razvijanjem diplomatske akcije kako bi u međunarodnoj javnosti osporili tačku presude za 'Oluju' kao zločinački poduhvat", rekao je Grubiša.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.04.2011. 07:29
Ko hrvatima veruje sam je kriv. Oni se niceg ne stide .
Utorak 19.04.2011. 22:21
neko ko u strahu živi duže vreme ne može se ni preplašiti,on je odavno preplašen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online