Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.04.2011.
15:07
B. Simonović - Vesti A

Policija sakrila krunski dokaz?

Podgorički dnevnik "Dan" došao je do kopije službene policijske zabeleške, koja je izgleda sklonjena od istrage, u vezi sa ubistvom direktora i glavnog urednika ovog lista Duška Jovanovića, a koja teško tereti Beranca Vuka Vulevića i Podgoričanina Damira Mandića, dosad jedinog osuđenog za saučesništvo u zločinu počinjenom pre skoro sedam godina.

Duško Jovanović
 

Zabelešku je 30. maja 2004. godine, dakle samo nekoliko dana posle ubistva Jovanovića, sačinio i u arhivi MUP Crne Gore uredno zaveo Vasilije Mijović, bivši specijalni savetnik tadašnjeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i šefa službe državne bezbednosti Duška Markovića, sada potpredsednika Vlade i ministra pravde, a odnosi se na njegov razgovor koji je dan ranije obavio sa penzionisanim službenikom SDB V. R. (puno ime i prezime je u faksimilu zabeleške prebrisano, a redakcija dnevnika tvrdi da joj je ono poznato).

Taj bivši kolega je Mijoviću, navodno, ispričao da je iz stana čuo rafale koji su pokosili Jovanovića, da je odmah sa sinom izašao na terasu da vidi gde se to puca, a samo koji minut kasnije na parking ispod terase je velikom brzinom uleteo tamni golf iz kojeg su "munjevitom brzinom" izašla dva momka, brzo se presvukla i trčećim korakom udaljila prema obližnjem bulevaru. On je u njima, stoji u zabelešci, nedvosmisleno prepoznao Vuka Vulevića i Damira Mandića!

Nestala još jedna zabeleška

 

Na prvom suđenju Damiru Mandiću, tadašnji načelnik Centra bezbednosti u Podgorici, Milan Vujanović, koji se pojavio kao svedok, tvrdio je da je Mandić već na prvom saslušanju u policiji, odmah posle hapšenja u Beogradu i dovođenja u Podgoricu, sve priznao i objasnio, da je o tome sačinjena službena zabeleška, ali začudo, ni te zabeleške nije bilo u sudskom dosijeu niti joj je ikada iko ušao u trag.


Na Mijovićevo pitanje zašto sve to nije odmah prijavio policiji, pogotovu kad je taj golf otkriven i kad je nepobitno utvrđeno da su iz njega ispaljeni smrtonosni hici, očevidac mu je, kako tvrdi Mijović, odgovorio:

Vuk Vulević

- Nisam lud, da mi pobiju djecu, znaš li ti ko su Vuk Vulević i Damir Mandić! Oni su službini ljudi, zveri...

To svako zna. Niko im ništa ne može. Što će mi to? A i pokojni Duško je mnogo pisao u te njegove novine o švercu cigara, trafikingu i još mnogo čemu, pa su ga možda i oni opuvali.


Istražni sudija u ovom slučaju Radomir Ivanović sad tvrdi da prvi put čuje za takvu zabelešku, a i u MUP-u, odnosno u Upravi policije i Agenciji za nacionalnu bezbednost, kažu da nemaju podataka o njoj.


Damir Mandić je, da podsetimo, na prvom suđenju oslobođen optužbi, ali je na ponovljenom suđenju "zaradio" 30 godina robije.

Svi unapređeni


Izuzev Milana Vujanovića, koji je penzionisan, i sudija Radovana Mandića i Lazara Akovića, koji su sudili Damiru Mandiću i koji se sada bave advokaturom, svi ostali koji su imali veze sa ovim slučajem su napredovali.

 

Tadašnji državni tužilac Vesna Medenica je sada predsednik Vrhovnog suda Crne Gore, zastupnik optužbe Ljiljana Klikovac je sada šef Osnovnog tužilaštva u Podgorici, Mušika Dujović, član sudskog veća koje je na prvom suđenju oslobodilo Mandića je predsednik Višeg suda u Podgorici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online