Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 17.04.2011.
01:21
Index.hr A

Brionski transkripti: Srbi treba da nestanu

Pokojni hrvatski predsednik Franjo Tuđman izjavio je na sastanku s državnim i vojnim rukovodstvom na kojem je dogovarana akcija "Oluja" da hrvatske snage treba da nanesu takve udarce da Srbi praktično nestanu, navedeno je u transkriptima sa tog sastanka, koji su bili jedan od glavnih dokaza na suđenju pred Haškim tribunalom hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Tvorac plana o progonu Srba iz Hrvatske: Franjo Tuđman
 

"Brionski transkripti" su u integralnoj verziji objavljeni na hrvatskom portalu "Indeks", uz napomenu da mnogi poriču autentičnost tog dokumenta.


Ženeva - maska za zločin

 

Govoreći o planiranim pregovorima Zagreba i kninskih Srba u Ženevi, Šušak je rekao da on ne bi išao u Ženevu, na šta je Tuđman odgovorio: "Čekaj, idem u Ženevu zato da prikrijem ovo, a ne da tamo razgovaram. Neću poslati ministra, nego ću poslati pomoćnika ministra unutarnjih poslova. To je u četvrtak. Prema tome, da prikrijem ovo što spremamo za dan posle. Tako da mi suzbijemo bilo kakav argument u tom i takvom svetu da mi nismo želeli razgovarati".

Tuđman je na tom sastanku rekao da treba iskoristiti povoljnu političku situaciju u Hrvatskoj, demoralizaciju u srpskim redovima, naklonost nekih zemalja, poput Nemačke, ali i NATO, kao i dobrog dela svetske javnosti.

"Imamo i naklonost SAD, ali do određene granice, ako ćete gospodo izvršiti na profesionalan način, kao što ste izvršili u zapadnoj Slavoniji u roku od nekoliko dana, to znači, molim, tri, četiri dana, maksimum osam dana, onda možemo računati da ... nećemo politički ne samo pretrpeti štete, nego da ćemo politički u tom i takvom svetu dobiti", izjavio je Tuđman.

On je objasnio da akcija treba da bude sprovedena na jugu i severu, dok istočni deo Hrvatske treba ostaviti na miru jer se "prijatelji boje da ne uđe Jugoslavija u rat u celini, s Jugoslavijom i Rusija" što bi, kako je upozorio, izazvalo opšti rat.

Rešenje je, rekao je Tuđman, "da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulirati u nekoliko dana."

 

Miloševićev dogovor

Slobodan Milošević u Haškom sudu

On je podsetio i da se izaslanik EU Karl Bilt dogovorio s predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem takvo rešenje krize u Bosni i Hercegovini prema kojem bi Milošević priznao BiH na osnovu predloga Kontakt grupe, a da mu, u zamenu za to, u roku od devet meseci budu suspendovane sankcije.

"Iza toga stoje Rusija, Francuska i Engleska. Mi smo sa svoje strane preduzeli sve korake da i Nemačka i SAD pruže otpor tome, jer to ostavlja otvoren problem hrvatskih područja i to je svojevrstan način pritiska na nas. Ali, to govori u tom smislu, to spominjem zato da svoje operacije moramo tako zamisliti, tako provesti da ne damo povoda Jugoslaviji, Miloševiću i njihovim prijateljima na zapadu da prihvate intervencije Jugoslavije na hrvatskom tlu", rekao je Tuđman.

Na pitanje Zvonimira Červenka šta da se radi ako Srbi počnu da granatiraju Osijek, Tuđman je odgovorio: "Ponovno ponavljam, ne smemo se dati isprovocirati da mi damo povoda Jugoslaviji da stupi u rat, razumete? Mi nismo kadri, bilo bi glupo da idemo istovremeno na istočnu Slavoniju i na Baranju, tu bismo izgubili podršku onih prijatelja koji nas podržavaju suzdržano. Ako tuku Osijek, oni će se iskompromitovati politički pred svetom, a što bismo mi mogli tući, neko selo?"

"Druga stvar je što oni sada nemaju snaga. Slušajte, kada oni nisu uspeli posle našeg 'Bljeska' u zapadnoj Slavoniji da nam osvoje Oraški džep, onda je to najbolji znak", dodao je on.

 

Tuđman: Mladić je bolji vojskovođa

Razmatrajući situaciju u BiH, hrvatsko rukovodstvo je ocenilo da među bosanskim Srbima "postoje dve struje, jedna Pale, jedna Banjaluka" i da je general Ratko Mladić pod uticajem Miloševića, a general Manojlo Milovanović direktno pod Radovanom Karadžićem, pri čemu su izneli mišljenje da je Milovanović veći stručnjak od Mladića, ali da je Mladić bolji vojskovođa.

"Da, bolji je vojskovođa, da i drzovit je, i on koristi", rekao je Tuđman. "Slušajte, on, kao i Karadžić i Milošević, koristi do sada to nejedinstvo Evrope, Francuske, Engleske, Nemačke i Amerike, i prema tome, oni su iskoristili to do maksimuma."

Bivši direktor hrvatske obaveštajne službe Miroslav Tuđman predložio je da se na početku akcije "Oluja" preko radija i televizije prenese poruka Srbima koji su putevi otvoreni za izvlačenje, na šta je njegov otac Franjo Tuđman rekao: "Da, to bi trebalo reći - ne da su im otvoreni, nego da je opaženo da se civili izvlače tim i tim putevima."

Gojko Šušak, ministar odbrane, predložio je da se bace i leci, a Tuđman je odgovorio da bi u lecima trebalo da se Srbima garantuje ostanak.

"Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava", kazao je on.

Šušak je predložio i da bi srpsku stranu trebalo isprovocirati, da "možda i po Gospiću ili nečemu lupnu dve granate, mislim, treba po naseljenom mestu".

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.04.2011. 01:51
Tudjman lepo kaze da je dobio zeleno svetlo za akciju, ali kako Ameri kazu ne za etnicko ciscenje, kad salje pomocnika ministra u Zenevu radi Z4 plana sa ciljem da ne potpise nista, sta su ovi znali. S druge strane Galbrajt navodi Babica dan pre pocetka da prihvati.....Ameri su isplanirali ceo dogadjaj unapred i indirektno naveli Hrvate na ono sta je sledilo, ali im ovi ne mogu nista dokazati.Sad ce samo da lepo kazu aktivacija Z4 plana koju su vec prihvatile i Rusija i ondasnje EU drzave. Kad je potpisivan Dejton znali su sta ce da bude sa Kosmetom.
Nedelja 17.04.2011. 06:04
Из ових докумената је очито да је Милошевић издао крајишке Србе и договорио след догађаја са Туђманом(Карађорђево).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online