Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.04.2011.
01:43
Alo! A

Hrvati otimaju Andrića!

U godini kada bi trebalo da se proslavlja 50. godišnjica dodeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću, sudovi će morati da odluče i daju konačan odgovor na pitanje ko ima pravo da svojata tog pisca i pod kojim uslovima.

Ivo Andrić
 

U Sarajevu se upravo očekuje drugostepena presuda u procesu u kojem se odlučuje po tom pitanju, a izgleda da bi se slično suđenje moglo ponoviti i u Zagrebu.


Bećković: Dođoše jadni dani...

Književnik Matija Bećković smatra da je sudski proces smešan i da se tu sudi odluci koju je za života doneo Ivo Andrić.


- Ne sudi se tu knjigama ili autorskim pravima, to je suđenje Ivi Andriću. On se opredelio da bude srpski književnik i za života mu nisu to mogli osporiti, ali evo, dođoše i jadni dani kada žele da mu sude posthumno. Smešno je na šta su sve ljudi spremni - rekao je Matija Bećković.


Matica hrvatska zakuvala čorbu

Problem je nastao 2007. godine, kada je Matica hrvatska u Sarajevu objavila četiri Andrićeve knjige u sklopu edicije “Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga“.


Hrvati su pre objavljivanja knjiga ponudili ugovor za otkup autorskih prava Zadužbini Ive Andrića, koja je to odbila uz obrazloženje da se Andrić “za života opredelio za pripadanje srpskoj književnosti“, pa ne može biti objavljivan u edicijama koje imaju neki drugi nacionalni predznak. Ipak Matica hrvatska u Sarajevu je odlučila da objavi četiri sporne knjige.


Andrić se sam izjasnio kao srpski pisac

Nekoliko meseci kasnije, Zadužbina Ive Andrića, koja se nalazi u Beogradu, podnela je tužbu Opštinskom sudu u Sarajevu, koji je 28. juna 2009. presudio u njihovu korist. Sa prvom tužbom u Sarajevo je poslato i rešenje Opštinskog suda u Beogradu o osnivanju Zadužbine Ive Andrića na temelju dokumenta, takozvane poslednje želje. Ovaj svojevrsni usmeni testament pisac je izdiktirao dvojici svedoka 5. decembra 1974. godine, nekoliko meseci pre smrti. Ipak, Hrvati taj dokument smatraju falsifikatom i traže stručno veštačenje.


- Može li takav dokument uopšte biti pravno važeći? Može li proći valjanu pravnu proveru? - pita se Mirko Marjanović, urednik edicije u kojoj su bez odobrenja objavljene Andrićeve knjige. Inače, sličan problem u vezi s objavljivanjem knjiga Zadužbina Ive Andrića imala je i sa Maticom hrvatske u Zagrebu.


Predrag Palavestra, sekretar odeljenja jezika i književnosti SANU, smatra da je Andrić ostavio svoje zaveštanje i jasno rekao da je srpski pisac.


- Zadužbina je formirana njegovom voljom i ona jedina ima prava za ustupanje prava za objavljivanje Andrićevih dela u zemlji i inostranstvu. Trenutno nije važno šta Hrvati žele, sačekajmo odluku suda pa onda možemo reagovati i komentarisati - rekao je Palavestra.

POVEZANE VESTI

Subota 09.04.2011. 10:24
Занимљив податак са српске Википедије ... Иво Андрић и Јосип Броз Тито су рођени 1892. године у ... у ... Аустроугарској !! Српска Википедија, Андрића назива југословенским писцем, а хрватска и српским и хрватским, док енглези дају податке сличне српској ... Каква збрка, фали још само босанска Википедија да се умеша па да добијемо бућкуриш.
Subota 09.04.2011. 19:23
Niko danas nece vise moci nasem velikom piscu oduzeti samopostovanje i opredeljenost sto se tice nacionalnog identiteta: on se izjasnio da je srpske nacionalnosti, primio Nobelovu Nagradu kao jedan od najvecih Jugoslovenskih pisaca, osecao se kao srbin, ziveo kao srbin, pisao kao srpski pisac i do kraja svog zivota ostao veran svom identitetu------samo VELIKANI su u stanju tako ziveti, takav primer pruziti-----Ivo Andric je oduvek bio i ostace SRPSKI PISAC! TRAZITI ONO STO JE ISTINITO NE ZNACI I NACI ONO STO JE I POZELJNO!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online