Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 02.04.2011.
20:21
Politika A

Orić ne odustaje od srpske penzije

Ratni komandant Armije RBiH Naser Orić, koga je na osnovu komandne odgovornosti Međunarodni sud u Hagu osudio na dve godine zatvora za zločine nad Srbima na području Srebrenice a potom ga oslobodio, siguran je da će pravo na penziju, koje već uživa u BiH, ostvariti i u Srbiji.

Nesmetano dolazi u Beograd kod prijatelja: Naser Orić iz ratnih dana
 

To mu, kaže on u razgovoru za „Politiku”, garantuje zakon.

"Penzija koju tražim od Srbije nema veze ni sa politikom ni sa mojim ratovanjem, nego samo sa radnim stažom koji sam ostvario u toj zemlji”, naglašava Orić.

Orić podseća da je, kao specijalac, radio u MUP-u Srbije "od 1987. godine do početka rata u BiH 1992. godine”, te da je "odano i profesionalno obavljao svoj posao”.

On se poziva na zakon i tvrdi da mu „niko ne može uskratiti pravo na penziju” koju, dodaje, namerava dati „deci poginulih ratnih drugova u Srebrenici”.

Dok čeka ishod procedure koja se vodi po njegovom zahtevu za dodelu penzije Orić, prema vlastitom priznanju, "odlazi u Beograd”, održava „kontakte sa svojim prijateljima”, među kojima ima i „visokopozicioniranih”. On naglašava da to rado radi, jer "nema oraha u džepovima”.

Na konstataciju da se njegovo ime i dalje pominje u negativnom kontekstu i vezuje za nerazjašnjene zločine koje su nad Srbima u Srebrenici počinili pripadnici Armije BiH pod njegovom komandom, Orić kaže da je, što se toga tiče, „potpuno rasterećen”.

"To je već politizacija, ja sam svoju nevinost dokazao pred Haškim tribunalom”, odgovara on, apsolutno uveren da se njegovo ime „koristi samo onda kad nekome treba političkih poena”.

Prema njegovom mišljenju, „ta retorika počinje pomalo da bledi na svim stranama”, jer „narod se osvestio i nema više prostora za manipulacije”.

Na direktno pitanje da li smatra da je u Srebrenici počinjen zločin i nad srpskim narodom, Orić uzvraća da je „bilo poginulih, ali na bojnom polju” na kojem je i on bio i „imao priliku da pogine”.

Nastavljajući da priča „svoju ratnu priču”, Naser Orić zanemaruje Srebrenicu i "prebacuje” se na „teren Bijeljine”, kao „personifikacije ideje uništenja Bošnjaka”, a potom i Bratunca u kojem su, tvrdi on, „izginuli svi Bošnjaci koji su predali naoružanje”.

POVEZANE VESTI

Subota 02.04.2011. 20:32
Ускоро се завршава конкурс у Фонду ПИО за бесплатан десетодневни боравак у некој српској бањи ... Ето и то да му се да, да лечи реуму и душу у некој српској бањи ...
Subota 02.04.2011. 20:26
Nesmetano dolazi u Beograd kod prijatelja: Naser Orić iz ratnih dana: Braco Srbi kad se vec seta po Srbiji bez da mu dlaka fali sa glave ponudite mu kafu i rakiju pa nazdravite sa njim STRASNO!!!
Subota 02.04.2011. 20:26
ko sve dobija od ove jos uvek jugoslovenske srbije pemziju, nije iskljuceno da i on dobije. jugosloveni su uvek bili darezljivi parama srba iz srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online