Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.03.2011.
00:40 >> 08:09h
Vestionline A

"Pume" u štali ubile vojnike RS

Svedok na suđenju sedmorici pripadnika brigade "Pume" hrvatske vojske, zbog ubistva šestorice srpskih zarobljenika u operaciji "Maestral" u BiH 1995. godine, ispričao je kako su vojnici RS po naređenju geberala Ivana Korade likvidirani u jednoj štali.

"Pume" na suđenju

Na suđenju pred zagrebačkom Županijskom sudu iskaz su dala četvorica bivših vojnika "Puma", koji su prvi od 40 svedoka optužbe koji će dati iskaz o zarobljavanju šestorice srpskih vojnika i njihovoj likvidaciji po naređenju hrvatskog generala Ivana Korade.

Hrvatski vojnici su u akciji "Maestral" u šumama iznad Glamočkog polja naišli na vozilo u kome su bili vojnici Republike Srpske, među kojima i jedan major obaveštajne službe.

Svedoci izjavili su da su zarobljene vojnike razoružali, pa ih kamionom prebacili do komande, ali da ne znaju šta se s njima kasnije desilo. Da su zarobljenici likvidirani saznali su tek kada ih je policija početkom 2010. pozvala na ispitivanje.

Vojnik Ivan Džaferagić, koji je u vreme te akcije imao 18 godina, izjavio je da je kamion sa zarobljenicima u komandi dočekao lično general Korade.

"Jednog po jednog izvukao ih je iz kamiona, nekima je udario i šamar i naredio im da se skinu u donje rublje. Tada ih je s još nekim vojnicima odveo u štalu i ne znam šta im se nakon toga desilo", rekao je Džaferagić.

On nije znao o kome se radilo, ali je njegov komandir Božidar Galović izjavio da je obaveštajnom majoru uzeo vojnu knjižicu i utvrdio o kom se radi.

U optužnici se navodi da su u egzekuciji u Mliništima i Halapićima hicima iz automatskih pušaka ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac. Prema navodima svedoka, zarobljenika je bilo četiri ili pet.

Za likvidaciju zarobljenika u mestima Mliništa i Halapići kod Glamoča u Bosni i Hercegovini optuženi su pukovnik (brigadir) Emil Črnčec, bivši zamenik načelnika Operativne uprave Glavnog štaba HV-a, Tihomir Šavorić, koji je posle rata izabran za gradskog većnika u mestu Ivanec u Hrvatskom zagorju, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, Goran Gaća i Robert Bevak.


Optuženi su uhapšeni u junu 2009, a u oktobru te godine, na dan kada je podignuta optužnica, pušteni su na slobodu, ali su kasnije ponovno vraćeni u pritvor iz koga su na suđenje dovedeni u lisicama. Suđenje se nastavlja 7. aprila.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 10:01
Nista bre od toga, oni su po hrvatskom Ustavu nedodirljivi.Dok god dragovoljci budu davat presudne glasove za izbore nista nece da se dogodi.Ako dobiju i par godina, idu na zatvor poluotvorenog tipa, secu se po kupovnim centrima slobodno, a za dve godine su vani.Bitno je da imaju predstavu radi Evrope i neki efekt savesti u Hrvata za koji svi znamo koliki je.Ali eto mala satisfakcija za porodice ubijenih jer je Korade oglibio u kriminal pa ga se evropski vrh zeli resiti.Oni nikad nisu krivi, a i kad jesu, ispovede se u paroha i resena stvar.To drzava prepusta crkvi da resi sudske predmete.ZATO SAMO SAMOUPRAVA SPASAVA SRBE U HRVATSKOJ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online