Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 27.03.2011.
21:42
Vecernji.hr A

Ovaj hrvatski sigurno ne razumete

Ispraznica je najbolja nova hrvatska reč, koja bi trebalo da zameni tuđicu floskula, odlučio je žiri časopisa "Jezik", posle godišnjeg javnog konkursa na koji se javilo oko dvesta takmičara sa trista predloga.

Kod raskružja se nalazi naplatnica, ali ne zaboravite da ponesete sa sobom osobnicu

Autor najbolje nove hrvatske Vinko Vukadin, privrednik iz Graca, u Austriji, primio je nagradu "Dr Ivan Šreter" u Lipiku, navodi zagrebački "Večernji list".

"Jezik je odraz identiteta, istorije, kulture i osobenosti svakoga od nas, odnosno svakoga naroda. Onoga trenutka kada počnemo prihvatati tuđice i zanemarivati svoj jezik, gubimo identitet i nestajemo kao narod, pa je zato ovo takmičenje izuzetno važno", istakao je laureat Vukadin.

Među prvim nagrađenim rečima pre skoro dve decenije bila reč "osobnica", umesto "lična karta", a posle su se često spominjale reči "smećnjak", umesto "kanta za smeće", "raskružje", umesto "kružni tok", "naplatnica", umesto "naplatna kućica" i "daljinac", za "daljinski upravljač".

Drugu nagradu za najbolju novu hrvatsku reč ove godine osvojila je Silvana Bamba-Listeš, profesorka iz Splita, koja smatra da bi izraz "emotikon" trebalo zameniti rečju "osjećajnik". Treće mesto je pripalo policajki iz Zagreba Marti Pribanić, za reč "parkomat", kao zamenu za izraz automat za naplatu parkiranja.

Takmičenje, koje ima za cilj da razvije pozitivno razmišljanje za stvaranje i prihvatanje novih reči i da stvori osećanje da jača hrvatska jezička kultura, prvi je put organizovano 1993. godine, na inicijativu akademika Stjepana Babića.

"Neke reči koje su proteklih godina nagrađivane, kao 'uspornik', umesto 'ležeći policajac', prihvaćene su u svakodnevnom govoru dok neke druge nisu, ali nije važan broj prihvaćenih reči, nego da osećamo kako je potrebno misliti na očuvanje svog jezika", rekao je na proglašenju pobednika akademik Babić.

Nedelja 27.03.2011. 21:48
Једино за четкицу за зубе нису нашли нову реч. И шта ће им, пошто је то предмет који не употребљавају ...
Nedelja 27.03.2011. 22:15
...izgradjuju jezik, izgradjuju identitet, jer istorijskog jezika i identiteta nemaju. Veciti robovi i sluge vecih vladara...
Nedelja 27.03.2011. 23:41
Ћирилица -Писмо свих Словена.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online