Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.03.2011.
13:03
Đ. Barović - Vesti A

Crnogorci naplatili hapšenje Radovana

Neko od čelnika Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore je uzeo pet miliona dolara nagrade za lociranje u to vreme najtraženijeg haškog optuženika Radovana Karadžića!

Nudili milione: Poternica za Radovanom Karadžićem

Ova smela tvrdnja izneta je u Skupštini Crne Gore od strane opozicije, a prilikom postavljanja poslaničkih pitanja čelnicima bezbednosnih službi ove države.


- Siguran sam da je Crna Gora bila kamenčić koji je sklopio ceo mozaik u hapšenju Radovana Karadžića - tvrdi predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.


Zamenik predsednika Nove srpske demokratije Goran Danilović ide i korak dalje izražavajući uverenje da se bogatom novčanom nagradom za pronalaženje Karadžića okoristio neko iz Agencije za nacionalnu bezbednost.


- Iz odgovora direktora Agencije mogu zaključiti da je ona učestvovala u lociranju Karadžića, ali nisam dobio odgovor na drugi deo pitanja da li je neko uzeo taj novac i gde je nagrada za pomoć u lociranju tog haškog optuženika. Da li je neko pare već potrošio, a mi ne znamo, ostaje enigma. Neću se na ovome zaustaviti - poručuje Danilović.
 

Joković: Sarađivali smo

Direktor crnogorske agencije za nacionalnu bezbednost Vladan Joković, odgovarajući na opozicione optužbe, indirektno je nagovestio da je bilo međunarodne saradnje prilikom Karadžićevog hapšenja.
- Agencija je na kompetentan način participirala u širem timu i ispunjavala međunarodne obaveze. Mislim da je to zasad sasvim dovoljno znati - rekao je Joković.

Šef poslaničkog kluba vladajućeg DPS Miodrag Vuković ove tvrdnje oštro demantuje nazivajući ih "dečjom zabavom".


- To su sve insinuacije, indicije, "poverljivi izvori"... Reč je o spekulacijama i zabavi za malu decu. Mašta radi svašta - kazao je Vuković.


Međutim, brat Radovana Karadžića, Luka kaže za "Vesti" da ove informacije nisu nikakva novost, te da su i sami čelnici ove službe podgrevali te tvrdnje izjavama da je Crna Gora odigrala značajnu ulogu u hapšenju prvog predsednika RS.


- Zaista ne znam da li je tačno da je neko iz Agencije za nacionalnu bezbednost uzeo pare ili ne. Ako jesu, evo, ja im upućujem javnu čestitku, jer su napravili "junačko delo". Srpska istorija je na žalost prepuna sličnih primera "junaštva", odnosno klasičnih izdaja - kaže ironično Luka Karadžić i dodaje da su crnogorske tajne službe najverovatnije doprinele ukazivanjem kako Radovan izgleda, ali je hapšenjem koordinirao bivši šef srpskih bezbednjaka Rade Bulatović sa svega nekoliko najodanijih ljudi.
 

Luka Karadžić: Radovana uhapsio Rade Bulatović

- Čvrsto sam uveren da je mog brata uhapsio Rade Bulatović, mada je u to vreme već predao dužnost šefa BIA Saši Vukadinoviću. Imao sam čak i neke informacije da je nedelju dana pred hapšenje, Bulatović hitno odleteo u London gde je verovatno sve i dogovoreno - ubeđen je Luka Karadžić.


Podsetimo, Radovan Karadžić je uhapšen 20. jula 2008. godine u autobusu gradskog prevoza u Beogradu. Njegovi advokati tvrde da su ga maskirani napadači ipak uhapsili ranije i više od 72 sata držali na tajnoj lokaciji. U to vreme, za Karadžićem je bilo raspisano nekoliko novčanih nagrada. Vlada SAD je nudila pet miliona dolara, a Vlada Srbije - milion evra.
 

Izdali ga bivši telohranitelji?

Prema rečima Luke Karadžića crnogorske tajne službe su pomogle samo u delu "prepoznavanja" jer su operativci na terenu imali najbolji opis maskiranog Radovana Karadžića. Luka Karadžić je već ranije tvrdio da misli da je njegovog brata odao neko iz njegovog neposrednog okruženja, a sada je i mnogo konkretniji.
- Na jednom od maratonskih saslušavanja koje je imala i moja kćerka, inspektori su joj u jednom trenutku pokazali i iskaze trojice nekadašnjih Radovanovih telohranitelja. Oni su prilično verodostojno opisali kako je izgledao kada je prešao u Srbiju, a sa takvim izgledom je i uhapšen kao doktor Dabić - objašnjava Luka Karadžić.

POVEZANE VESTI

Petak 25.03.2011. 15:32
Jadni bednici , kako mogu da zive od sramote !!! Radovane Karadzicu , hvala za Republiku Srpsku !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online