Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 18.03.2011.
15:53
Vestionline A

Mesić predstavio knjigu o Draži Mihailoviću

Knjiga "Izdajnik i ratni zločinac Draža Mihailović pred sudom", reprint zbornika sa dokumentima sa suđenja Mihajloviću izdatog 1946. godine, objavljena je u Zagrebu.

Dočekao da ga klevetaju hrvatski nacionalisti: Draža Mihailović

Povodom izdavanja knjige bivši hrvatski predsednik i počasni predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) Stjepan Mesić naglasio je potrebu suprotstavljanja lažima o Drugom svetskom ratu.


Mediji su preneli njegovu izjavu sa jučerašnje promocije knjige da kao političar govori o knjigama koje se bave istorijom iz jednog, ali važnog razloga. "Zato što se, i ne samo u Hrvatskoj - istorija politizuje, što se njome manipuliše, i što se ona revidira" rekao je on.


"Knjiga između ostalog donosi faksimile dokumenata o saradnji okupatora i onih koje lažno pokušavaju da prikažu kao pokret otpora, a u zajedničkoj borbi protiv jedinog stvarnog pokreta otpora - partizana", naglasio je Mesić, ističući da u knjizi nema naučnih ili kvazinaučnih interpretacija prošlosti, već samo dokumenata.
 

"Ovde je istina, a istina je zauvek istina. Ovde čitamo šta su za vreme suđenja pitali Dražu Mihailovića, i što je on imao reći u svoju odbranu. Ovde su zajedničke fotografije ratnih saveznika - četnika, nacista, fašista i ustaša", naglašava Mesić.
 

Kako je rekao, više puta je kao predsednik Hrvatske, ali i nakon završetka mandata rekao "ne" onima koji su u Hrvatskoj želeli da revidiraju istoriju, a kako bi se stvorio stabilan i miran jugoistok Evrope, kaže "ne" i svima onima koji to pokušavaju u neposrednom i širem okruženju.
 

"Nikad nećemo pristati na revidiranje prošlosti, nikad nećemo pristati na pretvaranje ratnih pobednika u gubitnike u miru, a ratnih gubitnika i zagovornika najnazadnijih ideologija što ih poznaje novija istorija u rodoljube i neshvaćene heroje", rekao je Mesić.
 

Mesić proziva ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka što daje izjave o nekoliko stotina masovnih grobnica navodnih žrtava komunizma i krivičnom gonjenju odgovornih, ponovivši kako se tamo radi o pripadnicima kvislinških formacija poginulih u borbama na kraju i neposredno nakon rata.


"U tim borbama ginuli su oni koji nisu ni stigli do Blajburga, nego su činili zločine i sukobljavali se s OZNA-om, očekujući da će doći do rata između Zapada i Sovjetskog Saveza i da će im Zapad pomoći", rekao je Mesić.


Karamarko tvrdi da su to nevine žrtve, a oni su išli sa mitraljezima po šumama i
zakopani su tamo gde su ubijeni, rekao je Mesić koji ga pita zašto ne kaže "gde su grobovi zarobljenih partizana koji su mučeni i brutalno ubijani, i ne zna se za njihove grobove".


Po rečima potpredsednika SABA Mirka Mećave, izdavanje reprinta takvih knjiga danas je veoma potrebno i važno jer su mnoge takve knjige „na početku 90-ih u vreme kulturocida uništene“.


"Zato današnja generacija ne može o takvim temama nigde doći do istinitih podataka, pa je podložna manipulacijama i lak je materijal i plen za obmanjivanje, što je već godinama sve do danas postao čak i trend na prostorima nekadašnje SFRJ.", kaže Mećava.


Knjiga je štampana latinicom, pre svega jer većina mladih u Hrvatskoj kojima je knjiga u prvom redu namenjena, ne bi znala da pročita knjigu napisanu na ćirilici. Urednik knjige je Božidar Dugonjić, a knjigu su izdali Fondacija "August Cesarec" u saradnji sa Socijalističkom radničkom partijom.
 

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 16:30
А то што је `поглавник` и цела усташка свита малтене васкрсла `лијепој њиховој`, то ништа?! Е мој Месићу, никад од тебе човека...
Petak 18.03.2011. 16:46
Sto bi nas narod rekao: "komad budale..." Ko bi pronasao sva njegova izvrdavanja i demante samog sebe...
Petak 18.03.2011. 17:43
srpsku istoriju bi da i dalje pisu ljudi iz otcepljenih jugoslovenskih drzava. i odavde i odande ti tudjinci bi da okaljaju cast svakog srbina iz srbije. dosta je bilo vise ! oni bi i danas l bi da upravljaju srbijom, kao da jugoslavija jos postoji. srbi iz srbije moraju dobiti svoju stranku,radi zastite interesa srba iz srbije i srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online