Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 06.03.2011.
18:49
Vestionline A

Proširenje EU ključno za mir na Balkanu

Evropska unija mora nastaviti sa proširenjem na jugoistok Evrope, ako želi trajni mir i stabilnost na Balkanu, izjavio je danas slovenački premijer Borut Pahor.

"Ne treba da zapostavimo taj region i smatramo da je sve u redu samo zato što je tamo u ovom trenutku mirno, jer taj mir bi vrlo lako mogao da bude prekinut", rekao je Pahor u intervjuu agenciji AFP, uoči dvodnevne posete Francuskoj, tokom koje će razgovarati sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem.


"Reći ću Sarkoziju da bi trenutni mir u regionu mogao biti ugrožen ako ne bude bilo napretka u rešavanju osetljivih unutrašnjih pitanja kao, na primer, u slučaju Bosne, ili bilateralnih pitanja, kao što je slučaj sa Srbijom i Kosovom ili Makedonijom i Grčkom", dodao je slovenački premijer.

Proširenje unije je pravo rešenje: Borut Pahor
 


Slovenija je jedina bivša jugoslovenska republika koja je do sada ušla i u EU i u zonu evra i uporno se zalaže za dalje proširenje Unije 27 zemalja na jugoistok.


Za razliku od Francuske i Nemačke, Slovenija smatra da bi i Turskoj trebalo omogućiti da jednog dana postane punopravna članica EU, naveo je Pahor.


"Strateški i dugoročno gledano, Evropskoj uniji je u interesu da zemlja poput Turske bude njena članica i ne treba da se plaši toga", kazao je Pahor koji je pošle sedmice tokom dvodnevne posete Istanbulu razgovarao sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom.


On je, međutim, istakao da ova razlika u stavovima neće pokvariti odnose sa Francuskom i Nemačkom.


"Francuska razume reforme koje moja vlada sprovodi. Naš cilj je da se pridružimo Nemačkoj i Francuskoj u pronalaženju izlaska iz krize u kojoj se EU nalazi", rekao je Pahor.


Globalna kriza je zadala udarac slovenačkoj privredi koja je orijentisana na izvoz, pa se BDP te zemlje 2009. godine smanjio za 8,1 odsto, mada se prošle godine povećao za skromnih 1,1 odsto, naveo je AFP.


"Ja ne gajim nikakve iluzije. Svestan sam da prolazimo kroz veoma težak period, ali smatram da smo na pravom putu da izađemo iz krize, bar sa strateške tačke gledišta", zaključio je premijer.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.03.2011. 19:25
Ти Боруте, прво да одробијаш оне ЈНА војнике, па се онда јављај.
Nedelja 06.03.2011. 20:08
Kako nam lepu uslugu cini kod Sarkozija koji i onako misli da ukine beli Sengen. Pun je Francuzima kufer Afrikanaca, Rumuna i ostale boranije. Jos bi Pahor da i Turke zastupa kod EU. Slovenci bi da budu Tito jer mu je majka Marija bila Slovenka sa Sutle.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online