Nedelja 06.03.2011.
18:49
Vestionline

Proširenje EU ključno za mir na Balkanu

"Ne treba da zapostavimo taj region i smatramo da je sve u redu samo zato što je tamo u ovom trenutku mirno, jer taj mir bi vrlo lako mogao da bude prekinut", rekao je Pahor u intervjuu agenciji AFP, uoči dvodnevne posete Francuskoj, tokom koje će razgovarati sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem.


"Reći ću Sarkoziju da bi trenutni mir u regionu mogao biti ugrožen ako ne bude bilo napretka u rešavanju osetljivih unutrašnjih pitanja kao, na primer, u slučaju Bosne, ili bilateralnih pitanja, kao što je slučaj sa Srbijom i Kosovom ili Makedonijom i Grčkom", dodao je slovenački premijer.

Proširenje unije je pravo rešenje: Borut Pahor
 


Slovenija je jedina bivša jugoslovenska republika koja je do sada ušla i u EU i u zonu evra i uporno se zalaže za dalje proširenje Unije 27 zemalja na jugoistok.


Za razliku od Francuske i Nemačke, Slovenija smatra da bi i Turskoj trebalo omogućiti da jednog dana postane punopravna članica EU, naveo je Pahor.


"Strateški i dugoročno gledano, Evropskoj uniji je u interesu da zemlja poput Turske bude njena članica i ne treba da se plaši toga", kazao je Pahor koji je pošle sedmice tokom dvodnevne posete Istanbulu razgovarao sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom.


On je, međutim, istakao da ova razlika u stavovima neće pokvariti odnose sa Francuskom i Nemačkom.


"Francuska razume reforme koje moja vlada sprovodi. Naš cilj je da se pridružimo Nemačkoj i Francuskoj u pronalaženju izlaska iz krize u kojoj se EU nalazi", rekao je Pahor.


Globalna kriza je zadala udarac slovenačkoj privredi koja je orijentisana na izvoz, pa se BDP te zemlje 2009. godine smanjio za 8,1 odsto, mada se prošle godine povećao za skromnih 1,1 odsto, naveo je AFP.


"Ja ne gajim nikakve iluzije. Svestan sam da prolazimo kroz veoma težak period, ali smatram da smo na pravom putu da izađemo iz krize, bar sa strateške tačke gledišta", zaključio je premijer.

2024 © - Vesti online