Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.03.2011.
16:39
Srna A

"Divjak švercovao oružje za muslimane“

Ekspert za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević izjavio je Srni da je ratni komandant takozvane Armije BiH Jovan Divjak, koji je uhapšen 3. marta na aerodromu u Beču, otputovao u Austriju da podigne novac sa svoga računa u Hipo banci, gde ima oročena sredstava zajedno sa sarajevskom strukturom političara okupljenih oko Agencije za pomoć muslimanima (TWR), na čijem čelu je Fatih El Hasanei.

Da bi izbegao zatvor, Divjak prišao Armiji BiH: Dževad Galijašević
 

On je rekao da je posredstvom ove organizacije, u kojoj su aktivno delovali Haris Silajdžić, Bakir Izetbegović, Hasan Čengić, Senad Šahinpašić Šaja, švercovano oružje i vojna oprema za muslimansku vojsku, dovođeni i finansirani mudžahedini i policijske garnitura oko tadašnje vlasti u Sarajevu, a ima dokaza i da je od tog novca potkupljivana i međunarodna zajednica.
 

Oružje JNA dao paravojsci u Sarajevu


Penzionisani general JNA Dušan Kovačević potvrdio je za "Glas Srpske" da je Divjak pre početka rata izuzeo naoružanje iz jednog vojnog objekta i naoružao 60 pripadnika paravojske u mestu Doglodi kod Sarajeva za što je bio procesuiran.
"Bio sam u grupi istražilaca u tom predmetu. Divjak je zbog toga osuđen pred Vojnim sudom u Sarajevu. Žalio se na presudu i u procesu čekanja rezultata žalbe bio je u pritvoru u vojnom zatvoru kasarne `Viktor Bubanj`. Kada je počeo rat oslobodili su ga i on je prešao u Armiju Republike BiH da bi izbegao kaznu zatvora. U sudu u Beogradu i danas postoji ceo spis u tom predmetu oko njegovog krivičnog i sudskog gonjenja, kao i presuda", kaže Kovačević.

"Silajdžić je kao ratni ministar inostranih poslova BiH ovlastio Fatiha El Hasaneia da upravlja sredstvim i računima BiH u ovoj ageniciji u Beču o čemu imam dokumente. Ova agencija je danas registrovana u Pragu, jer je protiv nje otvorena istraga u Beču, a sve vreme rata u BiH ona je egzistirala u Beču", istakao je Galijašević.


On je naglasio da je Divjak svedok i učesnik svih tih radnji i može dati korisne informacije o tokovima novca sa računa ove agencije.

Galijašević je podsetio da je Divjak, preko određenih organizacija i firmi registrovanih u Austriji, učestvovao i u švercu naoružanja i opreme ne samo u proteklom ratu, već i danas i da može biti zanimljiv i sa stanovišta organizovanog kriminala.
 

"Jedan kontingent oružje Divjak je prodavao Teritorijalnoj odbrani BiH i Hrvatskoj vojsci u Busovači. Podsećam da je Divjaka kaznila i JNA, dok je bio njen oficir, zbog prodaje naoružanja i saradnje sa kriminalnim grupama zbog čega je izgubio čin i iz revolta prešao u vojsku Alije Izetbegovića", naglasio je Galijašević, ocenivši da tužilaštvo Srbije mora da promeni svoju politiku prema zločinama počinjenim nad Srbima i ne sme oslobađati zločince iz susednih država koji su počinili ratni zločin nad njihovim narodom.


Divjak je uhapšen 3. marta na aerodromu u Beču, na osnovu interpolove poternice koju je za njim raspisalo Tužilaštvo Srbije.

On je optužen za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, kada su u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz grada ubijena 42 pripadnika JNA, 73 ranjena, dok ih je 215 zarobljeno.


Nekadašnjem generalu JNA, a potom i generalu takozvane Armije BiH austrijski sud odredio je juče ekstradicioni pritvor od 14 dana.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online