Subota 05.03.2011.
16:39
Srna

"Divjak švercovao oružje za muslimane“

Da bi izbegao zatvor, Divjak prišao Armiji BiH: Dževad Galijašević
 

On je rekao da je posredstvom ove organizacije, u kojoj su aktivno delovali Haris Silajdžić, Bakir Izetbegović, Hasan Čengić, Senad Šahinpašić Šaja, švercovano oružje i vojna oprema za muslimansku vojsku, dovođeni i finansirani mudžahedini i policijske garnitura oko tadašnje vlasti u Sarajevu, a ima dokaza i da je od tog novca potkupljivana i međunarodna zajednica.
 

Oružje JNA dao paravojsci u Sarajevu


Penzionisani general JNA Dušan Kovačević potvrdio je za "Glas Srpske" da je Divjak pre početka rata izuzeo naoružanje iz jednog vojnog objekta i naoružao 60 pripadnika paravojske u mestu Doglodi kod Sarajeva za što je bio procesuiran.
"Bio sam u grupi istražilaca u tom predmetu. Divjak je zbog toga osuđen pred Vojnim sudom u Sarajevu. Žalio se na presudu i u procesu čekanja rezultata žalbe bio je u pritvoru u vojnom zatvoru kasarne `Viktor Bubanj`. Kada je počeo rat oslobodili su ga i on je prešao u Armiju Republike BiH da bi izbegao kaznu zatvora. U sudu u Beogradu i danas postoji ceo spis u tom predmetu oko njegovog krivičnog i sudskog gonjenja, kao i presuda", kaže Kovačević.

"Silajdžić je kao ratni ministar inostranih poslova BiH ovlastio Fatiha El Hasaneia da upravlja sredstvim i računima BiH u ovoj ageniciji u Beču o čemu imam dokumente. Ova agencija je danas registrovana u Pragu, jer je protiv nje otvorena istraga u Beču, a sve vreme rata u BiH ona je egzistirala u Beču", istakao je Galijašević.


On je naglasio da je Divjak svedok i učesnik svih tih radnji i može dati korisne informacije o tokovima novca sa računa ove agencije.

Galijašević je podsetio da je Divjak, preko određenih organizacija i firmi registrovanih u Austriji, učestvovao i u švercu naoružanja i opreme ne samo u proteklom ratu, već i danas i da može biti zanimljiv i sa stanovišta organizovanog kriminala.
 

"Jedan kontingent oružje Divjak je prodavao Teritorijalnoj odbrani BiH i Hrvatskoj vojsci u Busovači. Podsećam da je Divjaka kaznila i JNA, dok je bio njen oficir, zbog prodaje naoružanja i saradnje sa kriminalnim grupama zbog čega je izgubio čin i iz revolta prešao u vojsku Alije Izetbegovića", naglasio je Galijašević, ocenivši da tužilaštvo Srbije mora da promeni svoju politiku prema zločinama počinjenim nad Srbima i ne sme oslobađati zločince iz susednih država koji su počinili ratni zločin nad njihovim narodom.


Divjak je uhapšen 3. marta na aerodromu u Beču, na osnovu interpolove poternice koju je za njim raspisalo Tužilaštvo Srbije.

On je optužen za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, kada su u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz grada ubijena 42 pripadnika JNA, 73 ranjena, dok ih je 215 zarobljeno.


Nekadašnjem generalu JNA, a potom i generalu takozvane Armije BiH austrijski sud odredio je juče ekstradicioni pritvor od 14 dana.
 

2024 © - Vesti online