Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 03.03.2011.
16:38
Srna A

Karadžić najveći agresor posle Hitlera

Svedok optužbe Mehmed Musić opisao je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom kako je 1992. bio maltretiran u više srpskih pritvora u okolini Sarajeva, zajedno sa stotinama Muslimana (Bošnjaka), od kojih su neki odvedeni i niko ih više potom nije video.

Radovana Karadžića svedok prozvao zločincem ravnim Hitleru

Tokom iskaza, Musić je Karadžiću rekao da je "najveći agresor posle Hitlera" i da će "završiti kao njegov mentor" Slobodan Milošević. Milošević je u martu 2006. umro u pritvoru Tribunala u Sheveningenu.

"Ja sam se nadao da ćete vi crnkuti pre nego što ja dođem ovde, a, uz Božiju pomoć, završićete kao vaš mentor", kazao je svedok optuženom.

Predsedavajući sudija O Gon Kvon (O-Gon Kvon), ni članovi pretresnog veća, nisu se oglašavali posle tih reči svedoka. Na kraju svedočenja, Musić je Karadžića nazvao i "najvećim ekstremom u Evropi", posle čega mu je sudija Hauard Morison (Howard Morišon) rekao da je taj komentar "neprimeren i nepotreban".

Karadžić je Musiću kazao da mu "želi sve najbolje", nazivajući ga "omiljenim svedokom" tužilaštava u Hagu i BiH. Sudija Kvon upozorio ga je da je to "neprimereno" i da bi mu mogao isključiti mikrofon.

Musić je pred Tribunalom rekao da je od kraja maja do sredine novembra 1992. bio u više srpskih pritvora, u kojima su stotine muslimanskih muškaraca tučeni i zlostavljani na različite načine, a neki su i ubijeni. Izjavio je da je zarobljen 20. maja 1992, pošto su srpske snage zauzele njegovo selo Musići, koje su prethodno granatirale.

U narednih pet i po meseci, Musić je bio pritvoren u sportskoj hali u Hadžićima, zgradi Skupštine opštine u tom mestu, pritvoru poznatom kao "Planjina kuća", kasarni Lukavica i zatvoru Kula. Po njegovom iskazu, srpske snage, uključujući "crvene beretke" iz Srbije i paravojne formacije "šešeljevce" i "arkanovce", redovno su prebijale, zlostavljale i ponižavale pritvorene Muslimane.

U sportskoj hali u Hadžićima, jedan pritvoreni je primoran da u usta stavi polni organ drugog zarobljenika, kazao je Musić. Svedok je kazao i da je bio među 48 zarobljenika koji su pod batinama bili izvedeni iz kasarne u Lukavici. On je potom vraćen sa ispitivanja, a drugih 47 pritvorenika, među kojima je bio i njegov brat, niko više nije video.

Musić je izjavio da je sa drugim zarobljenicima bio razmenjen početkom novembra 1992. Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je verodostojnost svedoka osporavao tvrdeći da mnoge od tih tvrdnji nije izneo u brojnim prethodnim izjavama i svedočenjima pred Tribunalom i sudom u Sarajevu.

Musić je to negirao. Upitan zašto ranije nije opisao da su pritvorenici u Hadžićima
seksualno zlostavljani, Musić je odgovorio da ga je "bilo sramota i da je, možda, zato prećutao".

Na pitanje zašto "crvene beretke", odnosno "specijalce iz Srbije", nije pomenuo pre iskaza na suđenju Slobodanu Miloševiću, svedok je odgovorio: "Nije mi poznato".

Musić je, međutim, odbacio sugestiju optuženog da mu je "neko" sugerisao šta da kaže.

U nastavku suđenja, tužilaštvo je pred sudije izvelo sledećeg svedoka Neđeljka Prstojevića.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992 do 19955.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.03.2011. 19:51
SRPSKI HEROJ RADOVAN KARADZIC,ZIV I ZDRAV NAM BIO,BILO GDE DA BUDES ZNAJ DA IMA NAS SRBA KOJI TE VOLIMO I MOLIMO SE ZA TEBE!
Četvrtak 03.03.2011. 21:44
E Meho turcine nemas pojma o cemu pricas. Jedan od glavnih krivaca sto nismo ovaj rat dobili kad je bilo vrijeme, jeste Radovan Karadzic. Kada je Ratko Mladic sa vojskom vec bio u Hrasnici, ovaj isti Radovan je naredio da se vojska povuce. Ne znam koliko se sjecate, ali niko, ali bas niko iz citavog svijeta nije reagovao, svi su cekali konacan rasplet koji bi se zavrsio padom Sarajeva. Kazu da je Aliju, Karadziceva naredba stajala nekoliko stotina miliona dolara. Jedini vrijedan postovanja iz ratne vladajuce garniture jeste Ratko Mladic, ovo ostalo sve kriminalci. Da, prica se da je cesto znao da kaze da nije Srbin nego Crnogorac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online