Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 27.02.2011.
13:04
P. Arsić - Vesti A

Lagumdžija glavni problem za Lajčaka

Evropska unija duboko je zabrinuta zbog stanja u BiH. Miljenik međunarodne zajednice, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, postao je njen najveći problem, potvrđeno je "Vestima" iz izvora koji su prethodna dva dana učestvovali u razgovorima sa Direktorom službe za spoljne poslove EU Miroslavom Lajčakom.

Zlatko Lagumdžija

- Oni jednostavno ne znaju kako da reše problem sa Lagumdžijom, ali je sigurno da će put BiH ka EU biti blokiran sve dok se ne formira nova vlast. Zbog čitave ove situacije u EU su debelo zabrinuti - otkrivaju naši sagovornici.


I Lajčak je nakon sastanka sa liderima bošnjačkih i hrvatskih partija, potvrdio da EU s velikom pažnjom prati dešavanja u BiH i zabrinuta je zbog situacije u kojoj ni pet meseci nakon izbora nisu formirane institucije, pa samim tim nema ni reformi.


Prema Lajčakovim rečima, da bi BiH mogla podneti aplikaciju za članstvo u EU, što pre mora da se formira Savet ministara sa reformskim programom.

Mora se pokazati ozbiljan napor za sprovođenje presude Evropskog suda u slučaju Finci-Sejdić, i doneti zakon o državnoj pomoći i zakon o popisu stanovništva.


On je u petak razgovarao i sa liderima SNSD-a i SDS-a, Miloradom Dodikom i Mladenom Bosićem, kojima je preneo ista očekivanja.


- Lajčak mi je preneo stav da EU planira da po formiranju novih vlasti postavi novog predstavnika u BiH, ali i da se ne zna kada će OHR biti zatvoren - rekao je Bosić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Lajčakom.

Diplomatski skandal


Bosić je Lajčaku preneo zaprepašćenje izjavom poslanika Evropskog parlamenta Doris Pak, koja je pozvala građane BiH da izađu na ulice zato što nisu formirane vlasti na nivou BiH.


- Očekujemo da predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanovića, kao predstavnika iz Republike Srpske, uputi diplomatsku notu EU povodom izjave Doris Pak - naglasio je Bosić.


Bosić pretpostavlja da pojedine svetske diplomatske sile žele i dalje da posredstvom OHR-a utiču na političku situaciju u BiH, zbog čega će, verovatno, još biti prisutno dvovlašće međunarodne zajednice u BiH i nejasna situacija.


- Kako je to pojasnio Lajčak, predstavnik EU baviće se budućnošću, a OHR prošlošću - rekao je Bosić.


Prema rečima lidera SDS-a, strane diplomate apsolutno su svesne da su lider SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ovom trenutku glavna prepreka za formiranje vlasti na nivou BiH. Bosić kaže da još nema indicija da bi dogovor u Federaciji mogao uskoro da se desi i da zbog toga brine i da institucije na nivou BiH neće biti formirane u dogledno vreme.

Između Srbije i Albanije


Dodatna ovlašćenja predstavnika EU o kojima se ovih dana spekulisalo, prema rečima Mladena Bosića, ni EU još nije definisala.


- Predstavnik EU imaće zadatak da otvori evropske perspektive zemlje. Ukoliko usvojimo potrebne zakone imaćemo isti status kao Srbija, a ako to ne uradimo ostajemo u rangu Albanije - naveo je Bosić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.02.2011. 13:15
Лајчак је рекао оно што је истина.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online