Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 26.02.2011.
15:33 >> 16:12h
Vestionline A

Sukob "branitelja" i policije u Zagrebu

Više stotina demonstranata sukobilo se i danas u centru Zagreba s policijom koja je upotrebila pendreke i suzavac. Prema navodima hrvatskih medija, 60-ak osoba je uhapšeno, dok je oko 30 povređeno, Policija je saopštila da se među huliganima nalaze i pripadnici navijačke grupe "Bed blu bojs". Demonstranti su u Osijeku jajima i grudvama snega gađali sedište HDZ-a.

U sukobima ima i povređenih među demonstranatima, koji su na policiju iz obližnjih kafića bacali stolice i cigle. Do sukoba je došlo kada se jedna grupa demonstranata, koji protestuju na Trgu bana Jelačića protiv, kako navode, progona hrvatskih ratnih veterana, izdvojila i pošla ka sedištu Vlade na Markovom trgu, gde su ih dočekale jake policijske snage i sprečile im prolaz.

Prema prvim informacijama iz bolnice, stiglo je pet povređenih, od toga jedna osoba teže. U bolnicama očekuju veći broj pacijenata. Policija je odvezla dvadesetak uhapšenih demonstranata, a u obračunu je nastradalo i nekoliko novinara internet stranice net.hr i Nove TV.

Jedan od povređenih demonstranata u sukobu sa policijom
 

Situaciju je pokušao da smiri Branko Borković - Mladi Jastreb, jedan od organizatora protesta protiv hapšenja hrvatskih veterana. On se sa drugim veteranima postavio kao tampon između policije i demonstranata, ali njegove poruke "nećete vi rušiti našu hrvatsku državu" i "ovo su moji saborci" demonstranti nisu poslušali, a jedan od njih ga je i pljunuo.

Veterani i huligani

 

Organizatori protesta "Stop progonu hrvatskih veterana" ogradilo se od izgrednika, ističući da su zamolili sve demonostrante da časno i mirno podrže protest. Portparol zagrebačke policije potvrdila je da se radi o "fejsbukovcima" i navijačima FK Dinamo - Bed Blu Bojsima, a da među njima nisu bili hrvatski veterani.

Nekoliko stotina mlađih demonstranata uputilo se ka Markovom trgu, na kome je zabranjeno okupljanje, a odmah pošto su stigli pred policijske barikade počeli su da bacaju upaljače, baklje i boce na policiju koja je uzvratila pendrečenjem demonstranata.


Policija se povukla pošto je bila obasuta ciglama, ali se ubrzo konsolidovala i uz pomoć pendreka i suzavca počela obračun s demonstrantima. Učesnici ovog nasilja su iz redova tzv. fejsbuk demonstranata koji su ove sedmice dva puta protestovali oko Markovog trga, navode mediji.

Sam protest veterana sa oko 10.000 učesnika uz ustašku ikonografiju i zastave, kao i uvredljive transparente i zapaljivu retoriku, kako protiv vlasti, tako i protiv Srba, prošao je mirno.
 

Na mestu protesta našao se i hrvatski pevač Marko Perković Tompson, poznat po izvođenju pesme ''Jasenovac" i "Gradiška Stara'', podržao je demonstrante.

"Ne smemo da dozvolimo da nas branioce dele političari i nikad više ne smemo dozvoliti da se Hrvatskom upravlja bez hrvatskih branilaca", rekao je desničarski pevač Marko Perković Tomson okupljanima između dve pesme.

U centru grada je bio velik broj policajaca, a mesto incidenta nadgledaju  i helikopteri.

Sukobi i u Šibeniku i Osijeku

Kako javlja TV Nova nereda je bilo i u Osijeku, a više od dvesta veterana protestovalo je u Šibeniku. Isti izvor navodi da je policija krenula i na novinarske ekipe i da je tom prilikom povređen snimatelj te televizije. Prema navodima Indeksa 26 demonstranata je privedeno.

Skup u Osijeku je organizovan preko Fejsbuka, a 1.000 demonstranata je protestovalo ispred sedišta osiječkog HDZ-a.

Na svim skupovima glavni zahtev je raspisivanje prevremenih izbora i ostvaka premijerke Jadranke Kosor, koja se kako piše u hrvatskoj štampi odlučila na iznenadnu posetu Splitu, ne obavestivši ni lokalne čelnike HDZ-a da će obići Brodosplit.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online