Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.02.2011.
23:20
Beta A

Zečević: Jedna granata je mogla da ubije 200 ljudi

Optuženi Radovan Karadžić sugerisao je danas pred Haškim tribunalom da jedna granata nije mogla da ubije i rani više od 200 osoba na sarajevskoj pijaci Markale u zimu 1994. godine, a svedok optužbe Berko Zečević uzvratio je to moguće i da se upravo to desilo.

Radovan Karadžić je nastavi sa ispitivanjem Beka Zečevića
 

Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima, uključujući i eksploziju na Markalama u kojoj je 5. februara 1994. poginulo 66 osoba, a ranjeno više od 140 građana.

Karadžić je pokušao juče da ospori Zečevića kao svedoka zbog pristrasnosti, a danas je pokušao da pokaže kako je ne moguće da jedna granata ubije toliko ljudi. Međutim, berko Zečević je ostao pri svome.

"Fragmenti granate od jednog grama mogu ubiti čoveka...Pokušaj minimalizovanja efekata minobacačke granate usred pijace je besprizoran", kazao je Zečević, sarajevski profesor tehnologije naoružanja.

On je precizirao da se fragmenti minobacačke granate od 120 milimetara, kakva je pogodila Markale, kreću brzinom od 1.200 metara u sekundi, a da je, poređenja radi, 30 metara u sekundi jednako brzini od 108 kilometara na sat. S obzirom na mali prostor, jedan fragment je na Markalama, po njegovim rečima, mogao da pogodi dve osobe.

Dok ga je Karadžić unakrsno ispitivao, Zečević je potvrdio da je istragom, koju je sproveo dan posle eksplozije, 6. februara 1994, označio šest mogućih lokacija sa kojih je granata mogla biti ispaljena. Pet tih lokacija bilo je na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske, a jedna na teritoriji koju je kontrolisala Armija BiH.

Zečević: Jedna granata je mogla da usmrti i rani više od 200 ljudi
 

Zečević je kazao i da je, zato što je u izveštaj uključio lokaciju na teritoriji ABiH, bilo naređeno njegovo ubistvo, ali da ga nisu naručili Srbi.

Na poziv haškog tužilaštva, Zečević je 2003. godine napravio, kako je rekao, precizniju analizu eksplozije na Markalama za suđenje generalu Stanislavu Galiću, komandantu trupa VRS oko Sarajeva. Po toj analizi, granata je mogla biti ispaljena sa tri lokacije na području VRS.

Upitan od Karadžića zašto granata nije mogla biti ispaljena sa teritorije ABiH, veštak je odgovorio da zbog male udaljenosti tih položaja, granata morala imati slabije pogonsko punjenje, a da u tom slučaju stabilizator granate ne bi bio nađen zabijen u asfalt na Markalama, kao što jeste.

Na primedbu optuženog da je neko stabilizator neko mogao "zabiti" u asfalt, Zečević je uzvratio da "nema tako jakog čoveka". "Znači, on je trebalo da zabije stabilizator u zemlju, a da niko na pijaci to ne primeti...I da prethodno ubije sve te ljude i zamrzne ceo taj prizor", kazao je svedok.

Pošto je Karadžić sugerisao da je granata mogla biti bačena sa okolnih krovova ili podmetnuta na tlo, Zečević je to odgovorio da je, uz rizično i zabranjeno prepodešavanje upaljača granate, to teoretski "bilo moguće, ako je čovek lud ili terorista i želi da ubije sebe i sugrađane".

"Hvala vam, to ni ja ne bih bolje rekao", odvratio je Karadžić, koji nastavlja unakrsno ispitivanje Žečevića. Bivši predsednik RS optužen je i za genocid u Srebrenici i još
sedam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH i uzimanje osoblja UN za taoce 1992-95.

POVEZANE VESTI

Petak 25.02.2011. 07:55
sve je to moglo da se desi ako u bačvu od 200l stavite granatu i dvjesto ljudi,tako da su činjenice nepobitne a validan dokaz za inkviziciju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online