Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 24.02.2011.
14:35
Ž. Marković - Vesti A

Ambasador BiH švercovao alkohol

Donedavni ambasador BiH u Kuvajtu Jasin Ravašde, tokom celog trogodišnjeg mandata u toj zemlji, bavio se švercom alkoholnih pića na čemu je, prema prvim procenama, zaradio blizu 500.000 evra, saznaju "Vesti" u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Arapima najviše donosio viski: Jasin Ravašde
 


Ovaj skandal otkrili su službenici ambasade koji su o svemu obavestili Ministarstvo spoljnih poslova BiH. Po svemu sudeći, kontroverzni Jordanac je iskoristio činjenicu da je u Kuvajtu prodaja alkohola najstrože zabranjena da zaradi velike pare.

Naš list je u posedu narudžbenica i faktura koje dokazuju da je Ravašde proteklih godina kupovao alkohol, uglavnom u fri-šopovima, a onda ih je preprodavao po 20 puta većoj ceni.
 

Novac dobijen od šverca uplaćivao je na dva računa u Kuvajtu i jedan u sarajevskoj BBI banci, i to većim delom preko svog vozača, Indijca Lorensa Souze, kojem je pre nekoliko sedmica dao otkaz.
 

"Ravašde se, uz vozačevu podršku, bavio vrlo unosnim poslom preprodaje alkohola jer je u tome video priliku za dobru i brzu zaradu. Naime, alkohol se u Kuvajtu prodaje samo na crnom tržištu i to po paprenim cenama budući da šerijatski zakoni to tamo zabranjuju, a mnogi Arapi ipak vole da popiju koju čašicu, pa onda ne žale novac da kupe piće koje u svojoj zemlji ne mogu da pronađu", kaže izvor "Vesti" iz MSP BiH.

Sumnjiva biografija


Ekspert za bezbednost Dževad Galijašević za naš list kaže da je neverovatna činjenica da je osoba sa tako sumnjivom biografijom uopšte imenovana za ambasadora.
 

- On je bio i novinar i savetnik nekih federalnih zvaničnika, a jedno vreme se predstavljao kao portparol kuvajtskih investicija u BiH. Njegovo ime se nalazi na spisku od 700 ljudi koji su na volšeban način dobili državljanstvo BiH, a koji su svojevremeno sastavili obaveštajci NATO-a - kaže Galijašević.


Fakture dokazuju da se Ravašde uglavnom bavio preprodajom viskija, i to marke "Džoni Voker", ali bavio se i švercom votke, vina i skupih šampanjaca. S druge strane, službenici iz ambasade su u depeši upućenoj u Sarajevo zaključili da se Ravašde bavio švercom bukvalno od samog početka mandata.

Crno na belo: Dokazi o nabavci
 


"Kad je doputovao u Kuvajt da preuzme dužnost, doneo je dva kofera puna alkohola i na aerodromu je bio zaustavljen. Nakon toga je pozvao tadašnjeg otpravnika poslova Islama Kadića da interveniše i da svoj lični pristanak da alkohol bude unesen u zemlju, na šta je ovaj pristao, ne znajući za šta će to da služi Ravašdeu. Kasnije se ispostavilo da je to piće preprodavao", kaže naš izvor.
 

Podsetimo, Jasin Ravašde je razrešen dužnosti ambasadora u Kuvajtu sredinom januara, a pretprošle sedmice Predsedništvo BiH je imenovalo Senahida Bristrića za njegovog naslednika.

Nikad nije tačno utvrđeno da li je on Jordanac ili Kuvajćanin. a sumnja se i da je nelegalno dobio pasoš BiH. Važi za osobu izuzetno blisku lideru SBiH Harisu Silajdžiću.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.02.2011. 14:39
Važi za osobu izuzetno blisku lideru SBiH Harisu Silajdžiću. А најбољи пријатељ му је Џони Шетач.
Četvrtak 24.02.2011. 15:15
Хе, хе, хе .... а овде тртљају, нама вера не дозвољава, ми поштујемо своје верске законе, ми смо прави верници, ми имамо најисправнију веру ... ми ово, ми оно. Е фолираната мајко мила.
Petak 25.02.2011. 08:00
čovjek se samo ugradio u sistem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online