Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.02.2011.
16:49 >> 19:08h
Fonet A

Srpsko Tužilaštvo ispitivalo Purdu

Hrvatski veteran Tihomir Purda, koga pravosuđe Srbije tereti za ratne zločine, saslušan je danas u Tužilaštvu BiH u Sarajevu na zahtev srpskog Tužilaštva. Hrvatski mediji objavljuju da je srpski tužilac Milan Dilparić posle saslušanja izjavio da je "potpuno jasno da je Purdin iskaz u srpskom logoru uzet na nezakonit način".

 

Tihomir Purda na saslušanju

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je rekao da je ispitivanje trajalo dva i po sata, a da je Purda odgovarao na pitanja koja su dostavile pravosudne institucije Srbije. Ispitivanju su prisustvovali predstavnici pravosuđa Srbije, Purdini branioci i predstavnici Ambasade Hrvatske u BiH.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine neće se izjašnjavati o slučaju hrvatskog veterana Tihomira Purde dok se ne saslušaju i druga dvojica osumnjičenih za zločine u Borovom naselju, izjavio je danas zamenik tužioca Bruno Vekarić. Vekarić je rekao da će ove nedelje biti saslušana još dvojica osumnjičenih da su zajedno sa Purdom učestvovali u ratnom zločinu.

Zagrebački "Jutarnji list" piše da će Srbija najverovatnije odustati od zahteva za izručenjem Tihomira Purde, "jer su nejgove izjave jedini dokaz protiv njega", a da bi hrvatski veteran već za nedelju dana mogao da se nađe na slobodi.

 
Purdin advokat Josip Muselimović smatra da je njegov branjenik na današnjem saslušanju dokazao svoju nevinost vezanu za ubistva srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine. Po okončanju ispitivanja Muselimović je rekao novinarima da je Purda, iako nije morao, odgovarao na sva pitanja sudije Istražnog suda u Beogradu i Tužilaštva Srbije.

"Nakon ispitivanja Tužilaštva BiH, istražnog sudije Suda za ratne zločine u Beogradu i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, sasvim je jasno da je Tihomir Purda nevina osoba i svako njegovo dalje zadržavanje u pritvoru bila bi najgrublja povreda njegovih osnovnih ljudskih prava i sloboda", izjavio je Muselimović.

Muselimović je izrazio očekivanje da će Apelaciono veće Suda BiH osloboditi Purdu i istakao da je "Purda bio zatvoren u logoru u Srbiji kod Niša tokom devet meseci 1991. godine, kada je brojne iskaze o svojim zločinima nad Srbima potpisao pod prisilom i batinama".
 

Purda se nalazi u pritvoru od 5. januara, kad je na graničnom prelazu Orašje u BiH uhapšen na osnovu poternice Srbije koja ga tereti za ubistva srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine. 

Protest branitelja u Rijeci

 

Ispred Konzulata Srbije u Rijeci jutros se okupilo desetak bivših hrvatskih vojnika kao znak podrške Tihomiru Purdi i Veljku Mariću koje Srbija sumnjiči za ratne zločine. Noseći transparente "Zatrubi za Purdu i Marića" okupljeni su stajali uz put, raspoređeni u razmaku od nekoliko metara, okrenuti ka automobilima.

 

Konzul Zoran Milivojević kaže da je ispred zgrade Konzulata pojačano obezbeđenje policije i da za sada nema nikakvih incidenata, javljaju hrvatski mediji.

 

Optužnica tereti Veljka Marića (60) da je 31. oktobra 1991. godine, kao pripadnik paravojnih hrvatskih snaga Zbora narodne garde, u selu Rastovcu, opština Grubišno Polje, ušao u kuću 66-godišnjeg civila Petra Slijepčevića i ubio ga iz automatske puške. Za taj zločin Mariću se već sudi u Beogradu, gde je pritvoren pošto je 18. aprila 2010. godine uhapšen u Dimitrovgradu, na graničnom prelazu Srbije s Bugarskom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.02.2011. 20:15
Svaka cast za Hrvatsku,skidam kapu,Purdini branioci predstavnici Hrvatske Ambasade u BIH,pa molicu lepo,ko je nama kriv sto mi NEVOLIMO I NEPOSTUJEMO NASE GRADJANE,ko nam je kriv,niko sami smo krivi!SRBIJO SVE SRPSKE BORCE DA SI POHAPSILA I OSUDILA I ZATVORILA U TAMNICU,NJIHOVIM PORODICAMA DA SI SVAKI DINAR USKRATILA!E BEDNA I GLUPA SRBIJO,STIDI SE BOLJE DA TE NEMA NEGO DA SE VISE SRAMOTIS CRNA SI DA CRNJA NEMOZES BITI,STA SI DOZVOLILA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online