Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.02.2011.
15:43
Beta A

"Razmotriti zahtev da Srbi budu konstitutivan narod u Hrvatskoj"

Ministar za dijasporu Srbije Srđan Srećković kaže da treba raditi na daljem poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj, navodeći da treba razgovarati i o zahtevu srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj da dobije konstitutivnost.

Srećković: Podržavamo prava Srba u Hrvatskoj
 

"Naš odnos prema Srbima u Hrvatskoj je takav da podržavamo ostvarivanje njihovih prava, a s druge strane želimo da imamo korektne odnose s hrvatskom vladom", rekao je Srećković za Jutarnji list.

Upitan na čemu zasniva izjavu da je konstitutivnost stav srpske nacionalne zajednice budući da godinama niko od srpskih predstavnika u Hrvatskoj to nije tražio, Srećković je odgovorio da "taj njihov zahtev traje od trenutka kada je konstitutivnost izgubljena nakon ratova na području bivše Jugoslavije".

"Činjenica da su Srbi bili konstitutivan narod, kao i činjenica da su i sada najbrojnija manjinska nacionalna zajednica u Hrvatskoj, iako ih je mnogo manje nego pre rata, otvara mogućnost da se o toj temi razgovara", rekao je ministar za dijasporu Srbije.

On nije, međutim, želeo da precizira koji to predstavnici Srba traže promenu statusa iz nacionalne manjine u konstitutivan narod, navodeći da je reč o "opštem stavu" svih iz srpske nacionalne zajednice.

Na pitanje da li je pomislio da takvim izjavama s pozicije ministra u Vladi Srbije otežava situaciju Srba i oživljava antisrpsko raspoženje u Hrvatskoj, Srećković je odgovorio da "nikada ne bi rekao ništa što bi zaoštrilo odnose između Srbije i Hrvatske, a posebno otežalo položaj Srba u Hrvatskoj".

"Potpuno sam siguran da je prošlo vreme u kojem se ovakvim konstatacijama može podstaći antisrpsko raspoloženje u Hrvatskoj i mislim da dolazi vreme u kojem će pozicija srpske nacionalne zajednice biti bolja kao i ukupni odnosi između Srbije i Hrvatske", naglasio je on.

Prema rečima Srećkovića, Vlada Srbije neće preduzimati nikakve konkretne korake kako bi srpska zajednica dobila konstitutivnost.

"Konstitutivnost nije nikakav zahtev Srbije već tema o kojoj u jednom procesu treba razgovarati", dodao je on.

Upitan treba li i Hrvati u Srbiji po istom principu da dobiju status konstitutivnog naroda, Srećković je odgovorio da "brojnost hrvatske narodne zajednice u Srbiji i istorijske prilike ne daju osnova za tako nešto".

POVEZANE VESTI

Utorak 22.02.2011. 01:19
NE RAZMATRATI VEĆ ZAHTIJEVATI ! ! !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online