Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 20.02.2011.
19:10
A

Josipović: Purdi iznuđeno priznanje

Predsedik Hrvatske Ivo Josipović uveren je da hrvatski veteran Tihomir Purda neće biti izručen Srbiji. On je u izjavi novinarima u Kabulu, na kraju posete Avganistanu, ponovio da je Purda "pod prisilom u zarobljeništvu dao iskaz koji se sada zloupotrebljava".

Josipović sa hrvatskim vojnicima u Avganistanu
 

"Siguran sam da će na drugom stepenu odlučivanja, a to je politički stepen, odlučivanja u BiH, ta činjenica biti uvažena i da Purda neće biti izručen", kazao je Josipović, a prenosi agencija Hina.

On je dodao da, po svemu što se zna, Purda "nije kriv", i podsetio da su hrvatski istražni organi i tužilaštvo već proverili i ispitali sve okolnosti tog slučaja.

"Mislim da su očekivanja od Suda BiH bila nerealna, jer se on izjašnjavao samo o formalnom, a ne o suštinskom delu postupka", rekao je Josipović komentarišući odluku Suda BiH da dozvoli Purdino izručenje Srbiji, koja ga sumnjiči za ratne zločine u Vukovaru 1991.

On je izrazio uverenje da će i tužilaštvo Srbije, čiji će predstavnici prisustvovati ispitivanju Purde u ponedeljak u pritvoru u BiH, i samo utvrditi da nema razloga da se protiv njega dalje vodi postupak.

"U svakom slučaju, nije dobro da se slučaj Purda politizuje, da se dižu tenzije, jer to njemu samome nimalo ne koristi", ukazao je Josipović.

Komentarišući izjavu funkcionera Hrvatske demokratske zajednice Andrije Hebranga da su on i predsednik Srbije Boris Tadić slučaj Purda mogli da reše u međusobnom dijalogu, Josipović je odgovorio da to nema veze s realnošću i da takve izjave "služe za podgrevanje domaćih sukoba".

Sud BiH odlučio je protekle sedmice da hrvatskog veterana Tihomira Purdu izruči Srbiji, koja ga tereti za ratne zločine u Vukovaru 1991. Njegova odbrana najavila je žalbu na tu odluku, a o njoj će odlučivati prizivno veće suda.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor ocenila je u petak da je Purda žrtva montiranog procesa koji je pokrenuo bivši režim Slobodana Miloševića i izrazila uverenje da on neće biti izručen Srbiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.02.2011. 19:18
Glupa Srbijo,a na funkciju si stavila Hrvata Brunu Vekarica,koji sve sto je cestito i sto je srpsko i sto je branilo Srbiju i srpski narod kaznjava i hapsi,a njihovi zlocinci su "greskom"proglaseni zlocincima!Sta reci mislim ovo je zlo da nema dalje,pod hitno tog Hrvata smenuti tog Brunu Vekarica nemoze on u Srbiji da bude na toj funkciji to mesto nije za njega!
Utorak 22.02.2011. 17:34
Знам овог човека са слике! Па, скоро су се он и Тадић јако нападно љубили и руковали.
Ponedeljak 21.02.2011. 11:43
A kome to nije iznuđeno priznanje na pvim prostorima?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online