Nedelja 20.02.2011.
19:10

Josipović: Purdi iznuđeno priznanje

Josipović sa hrvatskim vojnicima u Avganistanu
 

"Siguran sam da će na drugom stepenu odlučivanja, a to je politički stepen, odlučivanja u BiH, ta činjenica biti uvažena i da Purda neće biti izručen", kazao je Josipović, a prenosi agencija Hina.

On je dodao da, po svemu što se zna, Purda "nije kriv", i podsetio da su hrvatski istražni organi i tužilaštvo već proverili i ispitali sve okolnosti tog slučaja.

"Mislim da su očekivanja od Suda BiH bila nerealna, jer se on izjašnjavao samo o formalnom, a ne o suštinskom delu postupka", rekao je Josipović komentarišući odluku Suda BiH da dozvoli Purdino izručenje Srbiji, koja ga sumnjiči za ratne zločine u Vukovaru 1991.

On je izrazio uverenje da će i tužilaštvo Srbije, čiji će predstavnici prisustvovati ispitivanju Purde u ponedeljak u pritvoru u BiH, i samo utvrditi da nema razloga da se protiv njega dalje vodi postupak.

"U svakom slučaju, nije dobro da se slučaj Purda politizuje, da se dižu tenzije, jer to njemu samome nimalo ne koristi", ukazao je Josipović.

Komentarišući izjavu funkcionera Hrvatske demokratske zajednice Andrije Hebranga da su on i predsednik Srbije Boris Tadić slučaj Purda mogli da reše u međusobnom dijalogu, Josipović je odgovorio da to nema veze s realnošću i da takve izjave "služe za podgrevanje domaćih sukoba".

Sud BiH odlučio je protekle sedmice da hrvatskog veterana Tihomira Purdu izruči Srbiji, koja ga tereti za ratne zločine u Vukovaru 1991. Njegova odbrana najavila je žalbu na tu odluku, a o njoj će odlučivati prizivno veće suda.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor ocenila je u petak da je Purda žrtva montiranog procesa koji je pokrenuo bivši režim Slobodana Miloševića i izrazila uverenje da on neće biti izručen Srbiji.

2024 © - Vesti online