Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 18.02.2011.
12:56 >> 17:29h
Vestionline A

Tihomir Purda dolazi u Srbiju

Sud Bosne i Hercegovine doneo je danas odluku da će hrvatski državljanin Tihomir Purda biti izručen pravosudnim organima Srbije, jer su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje, saopštio je portparol suda Sanela Hodžić.

Tihomir Purda će ipak biti izručen Srbiji

Protiv ove odluke postoji mogućnost žalbe u roku od tri dana, koju će razmatrati Apelaciono veće suda BiH. Posle odluke Apelacionog veća, konačnu odluku o izručenju Purde pravosudnim organima Srbije doneće ministar pravde BiH Bariša Čolak.


Purdin advokat Josip Muselimović najavio je jutros da će se, u slučaju da sud donese odluku o izručenju njegovog klijenta, odbrana na to žaliti Apelacionom veću. Purda se u pritvoru nalazi od 5. januara kad je na graničnom prelazu Orašje u BiH uhapšen na osnovu srpske poternice iz 2007. u kojoj se tereti za ratne zločine zbog pucanja na trojicu ranjenih vojnika JNA, od kojih su dvojica ubijena na licu mesta, a treći umro u bolnici.


Hrvatsko državno tužilaštvo je sprovelo istragu i zaključilo da Purda nije kriv, dok je Srbija ostala pri optužnici i dalje insistira na izručenju, ističući da je Purda priznao zločin za koji se tereti.

Purda je  žrtva montiranog procesa Milosevićevog režima


Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas da je hrvatski veteran Tihomir Purda žrtva montiranog procesa koji je pokrenuo režim Slobodana Miloševića. Na vanrednom obraćanju medijima, Kosorova je ocenila da današnja odluka Suda Bosne i Hercegovine da Purda bude izručen Srbiji nije konačna.


"Uverena sam da će tužilaštvo Srbije, nakon što sasluša Purdu, doći do relevantnih činjenica, a prva je da je iskaz dat u neljudskim uslovima i da je bio iznuđen i dat za vreme zatočeništva u logorima u kojima je Purda mučen i ponižen i da mu je ugroženo ljudsko dostojanstvo, zdravlje i sloboda", rekla je Kosorova.


Ona je kazala da je takođe uverena "da će sve institucije, naročito one nezavisne učiniti sve da nas prestanu opterećivati posledice režima Slobodana Miloševića čiji je rušilački stroj nasrnuo na Hrvatsku i BiH".


"To je važno zbog budućnost, zbog trajnog mira i stabilnosti, pa je važno da uzmu u obzir činjenicu da je Purda nevin", rekla je Kosorova.


Ističući da će hrvatska vlada činiti sve što može da zaštiti ljudska prava svog državljanina i veterana Purde, Kosorova je najavila da je zbog tog, ali i zbog nekih drugih slučajeva, zatražila sazivanje Veća za nacionalnu bezbednost. Sud BiH doneo je danas odluku da će hrvatski državljanin Tihomir Purda biti izručen pravosudnim organima Srbije, jer su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje. 

POVEZANE VESTI

Subota 19.02.2011. 00:14
Jedno je sigurno, u srpskom zatvoru ce Tihomira zvati Tihi.
Petak 18.02.2011. 13:38
MA, OVO, JE NEKA ,GRESKA, SAMO SU SRBI UBIJALI, KAKVI HRVATI,PA ON JE HRVATSKI BRANITELJ,KAO NORAC, GOTOVINA I DRUGI,A U JASENOVCU,ONO STO SE DESILO, ONIH OKO 700 000 UBIJENIH,TO JE NEKA GRESKA,ONI SU SE SAMI POUBIJALI,TRBA ZNATI DA SU SRBI SAMI IZASLI IZ Z HRVATSKE,DA IH NIKO NIJE PROTERAO,SRBI TAMO NIKAD NISU BILI KONSTITUTIVNI NAROD,NEGO,SU TO SVE SANJALI,A NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA,NIJE ZLOCINAKA TVOREVINA, A SAHOVNICA JE ZASTAVA, MIRA I POMIRENJA, DA SVE OVO NIJE SMESNO,BILO BI TRAGINO,DOK GOSPODA IZ HRVATSKE,NE POVUKU TUZBU,SRBIJA, NIKAKO NE BI TREBALA,DA POVUCE,JER, ONI SU, MIROTVORCI, A MI ZLOCINCI,STO SE VIDI IZ PRILOZENOG U JASENOVCU, A TOMSON JE PEVAC,SA SMIRUJUCOM GLAZBOM ZA USI
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online