Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 15.02.2011.
02:41
D. Lj. J. - Vesti A

Mali rat Albanaca i Makedonaca

Na skopskoj tvrđavi Kale dogodio se pravi mali rat. U masovnoj tuči Makedonaca i Albanaca sevale su pesnice, letele kamenice, a korišćene su šipke, letve i sve drugo što se našlo pri ruci razbesnelim mladićima. U neredima su povređena osmorica Skopljanaca i dvojica policajca, a veći incident je izbegnut zahvaljujući brzoj intervenciji specijalaca.

Skopska bitka: Specijalci jedva razdvojili sukobljene grupe

Međuetničku vatru na tvrđavi Kale, koju Albanci doživljavaju kao svoje kulturno i istorijsko nasleđe mada su je izgradili Turci, zapalila je odluka Vlade premijera Nikole Gruevskog.

On je rešio da na tom mestu, gde je na uskrs 16. aprila 1346. godine car Dušan krunisan za cara Srba i Grka, od metala i stakla izgradi objekat sličan crkvi u kome bi bili smešteni predmeti pronađeni tokom arheoloških iskopavanja na tvrđavi Kale.

Albanci brenerima rušili muzej

Iako su se političke partije i nevladine organizacije Albanaca usprotivile izgradnji, radovi na objektu koji je podizan na temeljima crkve iz 13. veka, nastavljeni su pod okriljem noći.

To je razbesnelo Albance, pa je poveća grupa na čelu sa gradonačelnikom opštine Čair, Izetom Medžitijem i ministrima koalicione stranke na vlasti DUI, među kojima su bili ministar zdravlja Bujar Osmani i zamenik ministra unutrašnjih poslova Dževat Buči, brenerima počela da seče metalnu konstrukciju i ruši objekat.

Džamije na divlje


Analitičari ocenjuju da je nerazumno ponašanje političkih partija i nevladinih organizacija Albanaca.

 

Tim pre, podsećaju analitičari, što u Makedoniji postoji oko 580 džamija, od kojih su mnoge nelegalno izgrađene, a da vlast nikada sebi nije dozvolila da ih sruši.

Policija tada nije smela da interveniše, jer se među razbesnelim Albancima nalazio i njihov šef, zamenik ministra policije, Dževat Buči.

Oholost i samovolja Albanaca, međutim, isprovocirala je grupu Makedonaca koji su juče došli na tvrđavu Kale da brane muzej. Albanci su ih tada napali.


Premijer Nikola Gruevski istakao je da slučaj na tvrđavi Kale ne bi trebalo politizovati i zloupotrebljavati za raspirivanje međunacionalnih nesuglasica, a analitičari upozoravaju da se spor otima kontroli.


Iz Ministarstva kulture, najavili su privremenu obustavu gradnje muzeja, dok se ne dođe do rešenja.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.02.2011. 03:27
Dolazi vreme da makedonci kusaju corbu koju su kuvali. Nema vise i jare i pare za koje se prodadose. Ostat ce bez oboje. Sami pali,sami se ubili.
Utorak 15.02.2011. 12:36
hahaha...smesni su,semenkari štrokavi!
Utorak 15.02.2011. 10:59
Zanimljivo koja radost kod vecine SRBA komentatora zbog ove tucnjave makedonskih i albanskih gradana.Pa potpuno ista situacija i vas ceka sa Sandjakom samo za razliku sto makedonci ne odustaju od svojih namjera za razliku sto vi mir na sandjaku kupujete udovoljavanju muslimanima.Jednog dana kad im prestanete udovoljavati njihove zahtjeve i pokusate nesto uraditi sto ne zeli muslimanski narod na sandjaku docicete u jos goru situaciju.Pa dobro ste to pokazali pre nekog vremena kad ste htjeli postaviti spomen plocu u N.Pazaru .muslimani se pobunili vi odma odustali.Ko se raduje tudem zlu i sam dozivi zlo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online