Utorak 15.02.2011.
02:41
D. Lj. J. - Vesti

Mali rat Albanaca i Makedonaca

Skopska bitka: Specijalci jedva razdvojili sukobljene grupe

Međuetničku vatru na tvrđavi Kale, koju Albanci doživljavaju kao svoje kulturno i istorijsko nasleđe mada su je izgradili Turci, zapalila je odluka Vlade premijera Nikole Gruevskog.

On je rešio da na tom mestu, gde je na uskrs 16. aprila 1346. godine car Dušan krunisan za cara Srba i Grka, od metala i stakla izgradi objekat sličan crkvi u kome bi bili smešteni predmeti pronađeni tokom arheoloških iskopavanja na tvrđavi Kale.

Albanci brenerima rušili muzej

Iako su se političke partije i nevladine organizacije Albanaca usprotivile izgradnji, radovi na objektu koji je podizan na temeljima crkve iz 13. veka, nastavljeni su pod okriljem noći.

To je razbesnelo Albance, pa je poveća grupa na čelu sa gradonačelnikom opštine Čair, Izetom Medžitijem i ministrima koalicione stranke na vlasti DUI, među kojima su bili ministar zdravlja Bujar Osmani i zamenik ministra unutrašnjih poslova Dževat Buči, brenerima počela da seče metalnu konstrukciju i ruši objekat.

Džamije na divlje


Analitičari ocenjuju da je nerazumno ponašanje političkih partija i nevladinih organizacija Albanaca.

 

Tim pre, podsećaju analitičari, što u Makedoniji postoji oko 580 džamija, od kojih su mnoge nelegalno izgrađene, a da vlast nikada sebi nije dozvolila da ih sruši.

Policija tada nije smela da interveniše, jer se među razbesnelim Albancima nalazio i njihov šef, zamenik ministra policije, Dževat Buči.

Oholost i samovolja Albanaca, međutim, isprovocirala je grupu Makedonaca koji su juče došli na tvrđavu Kale da brane muzej. Albanci su ih tada napali.


Premijer Nikola Gruevski istakao je da slučaj na tvrđavi Kale ne bi trebalo politizovati i zloupotrebljavati za raspirivanje međunacionalnih nesuglasica, a analitičari upozoravaju da se spor otima kontroli.


Iz Ministarstva kulture, najavili su privremenu obustavu gradnje muzeja, dok se ne dođe do rešenja.

2024 © - Vesti online