Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 14.02.2011.
12:47
P. Arsić - Vesti A

Merkelova odustala od pritiska na Dodika

Nemačka želi da pomogne BiH, bez namere da nameće rešenja i vrši pritisak bilo koje vrste, utisci su predsednika RS Milorada Dodika nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Dodik je ujedno odbacio mogućnost da se u Ustav BiH upišu nadležnosti koje su otete RS, čime bi to stanje ostalo zacementirano.

Spremni za dogovor: Milorad Dodik i Angela Merkel

Na konferenciji za novinare koju je održao po povratku iz Berlina, Dodik je naglasio da ga nakon sastanka sa Merkelovom i njenim saradnicima posebno raduje istinska spremnost da se BiH pomogne sredstvima iz evropskih fondova.


- Gospođa Merkel je izrazila želju da pomogne evroatlantske integracije ovog prostora i da podrži veći stepen angažovanja različitih fondova EU za podršku infrastrukturnih projekata, zbog čega je neophodno da BiH dobije status kandidata za EU kako bi ta sredstva postala dostupna - rekao je Dodik.


Povodom ustavnih promena koje planiraju Nemci, Dodik je naveo da je Merkelovoj preneo stav RS da treba ukloniti diskriminaciju u pogledu kandidovanja pripadnika nacionalnih manjina za članove Predsedništva BiH.

Evropa pre Amerike


Izvor "Vesti" blizak nemačkoj ambasadi u Sarajevu tvrdi da iza nemačkog angažmana u BiH stoji želja EU da preuzme dominantnu ulogu u BiH potisne SAD.


- BiH je u Evropi, a ne u Americi i treba da bude zona interesa EU. Normalno je da Nemačka kao vodeća zemlja EU pokaže interesovanje za BiH i preuzme inicijativu - tvrdi naš sagovornik.

- Predsedništvo nije protokolarni organ kao u nekim drugim zemljama. Ono ima značajne izvršne kompetencije u oblasti spoljne politike i oblasti odbrane i u tom pogledu ostajemo pri tome da se član Predsedništva iz RS bira neposredno - kategoričan je predsednik RS.


Eventualna izmena Ustava BiH, objasnio je on, moguća je samo u smislu da se navede da se umesto "Srbin iz RS ' bira' član predsedništva iz RS".


Dodik kaže da je sa Merkelovom razgovarao i o evropskim integracijama.


- Mi ne možemo da prihvatimo da se u Ustav ugradi mehanizam po kojem bi se pitanje evropskih integracija rešavalo na nivou BiH, čime bi bili dovedeni u poziciju da Ustavni sud donosi konačnu odluku, iako se do sada pokazao kao političko-navijački organ - naveo je Dodik.


Inače, u platformi koju su potpisale muslimanske i hrvatske stranke zalaže se za uvođenje 'evropske klauzule" u Ustav BiH kojom bi se omogućilo da se svi zakoni koji se odnose na evropske integracije usvajaju prostom većinom, bez prava korišćenja entitetskog veta.

Neće ustaše u vlasti


Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je ocenio da je to moguće uraditi vrlo brzo ukoliko se osigura princip rotacije, odnosno naizmeničnog preuzimanja dužnosti od predstavnika konstitutivnih naroda. On je naglasio i da neće pristati na formiranje vlasti u kojoj bi učestvovao HSP - partija koja veliča ustaštvo i Antu Pavelića. Dodik kaže da predsedavajući Saveta ministara BiH trebalo da bude iz reda hrvatskog naroda, a da RS treba da pripadnu četiri ministarstva.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.02.2011. 13:01
ако мисли додик да нас очува нека отоври четворе очи...ми смо себи највећи непријатиље.
Ponedeljak 14.02.2011. 15:18
Nema tu nikakve logike kada je EU jasno rekla da neće novi Kipar. Srbiju teraju da otpiše Kosmet, a RS guraju u unitarnu Bosnu. Samo politički slepac to ne vidi. Oni jesu ponudili pare iz fondova, ali Nemci lepo kažu da je besplatan sir samo u mišolovci.
Ponedeljak 14.02.2011. 13:22
Svi ste vi politicke vode u BIH isti.Svima je vama samo stalo do funkcije i fotelje kako vi i vasi blizi bi mogli da se bogatite.Dobro je da si se ti zalozio i u Njemackoj za svog kolegu Covica da mu pripane mjesto presedavajuceg saveta ministara.Mozda bi mgao da se pocnes manje da zalazes za pravo hrvata u FBIH a da pokusas da popravis status srba u FBIH kojima je sigurno teze vec hrvatima.,ali tebe ocigledno samo zanima RS a srbi u FBIH I Distriktu Brcko tebe ne zanimaju.Zanima me ako RS postane samostalna kako ce ta drzava funkcionisati prekinuta i podijelita na dva djela zbog neulaska Brckog u RS. Tebi je najveci prioritet da covic ne izgubi fotelju u vlasti BIH
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online