Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 13.02.2011.
11:42
Večernje novosti A

Kraj ruske bajke u Crnoj Gori

Posle opšte histerije Rusa za kupovinom zemljišta i nekretnina u Crnoj Gori nastupila je prava suša. Mnogi investitori propadaju jer prazne stanove u novoizgrađenim zgradama nema ko da kupi, a kršovite parcele koje su nekada prodavane za milione evra sada stoje neiskorišćene. Neki kažu ekonomska kriza, a neki da je Zapad naredio da se Rusi malo obuzdaju.

Do mnogih sela zabačenih u kršu Rusi su sami izgradili puteve kako bi stigli do svojih vila iz kojih imaju nesmetan pogled na plavi Jadran 

Bilbordi na ulicama, panoi u izlozima agencija i većih firmi u Budvi, Kotoru, Baru i dalje su dvojezični: na ruskom i srpskom, ili rekli bi neki na "crnogorskom", nude se "njedvižimosti" odnosno nekretnine - od stanova i vila do hotela i hektara zemljišta.

Ali, njih, bogatih Rusa - više nema. Baš kao ni prebogatih Iraca, Ukrajinaca, Engleza i drugih investitora iz belog sveta koji su koliko još do pre tri godine za komad obale Jadrana trošili stotine miliona.

"Moglo se prodati bukvalno sve", seća se tog doba Sveto Lutovac, vlasnik agencije za nekretnine u Budvi. "Sada ne kupuje baš niko ništa, više prometa imali smo za vreme bombardovanja 1999!"

Ne pomaže ni što su cene u poslednje dve godine gotovo prepolovljene u odnosu na "ruski bum" iz 2007. i 2008. Recimo, kvalitetan stan u administrativnom delu, centru Budve, prošle nedelje je nuđen po ceni od svega 1.500 evra po kvadratu. Uzalud, nema interesenata, baš kao ni za još oko 10.000 stanova, izgrađenih a neprodatih i neuseljenih na celom crnogorskom primorju u ovih nekoliko godina.

Veliko gradilište na rtu Zavala kod Budve i dalje nedovršeno
Vlasnik agencije "Lutovac", osnovane pre dve decenije među prvima u Crnoj Gori, jedan je od malobrojnih učesnika u ovim procesima koji danas hoće javno da analizira šta se sve dešavalo i zašto je neslavno završen "investicioni bum".

"Svetska kriza jeste jedan od razloga što je prodaja nekretnina najgora u poslednjih 20 godina. Ali, da sve stane kumovala je i nespremnost i slaba pripremljenost države i državnih organa da se suoče sa enormnom tražnjom. Uz nestručnost posrednika, prevare, loše i pogrešne informacije, velike probleme investitorima donela je slaba administracija koja se nije organizovala u skladu sa zbivanjima, počev od sudske procedure, overa i drugih sitnica do nedostatka planova, urbanističkih rešenja i stručne pomoći. Ispalo je da su mnogobrojni kupci dovedeni u zabludu. Bilo je, izgleda, bitno samo na brzinu uzeti novac", objašnjava Lutovac.

Stotine miliona evra je, ipak, ušlo u Crnu Goru. Bogati kupci plaćali su najčešće kešom, uz basnoslovne provizije koje im je za posredovanje uzimao ko je stigao: turističke organizacije, firme registrovane za sasvim druge poslove, taksisti, pojedinci... Među "dilerima" nekretnina vladao je, a i sada je na delu, pravi rat ko će pre "uloviti" bogatog Rusa i ponuditi mu "lager-listu" garsonijera, stanova, hacijendi, praznih placeva, ekskluzivnih kuća, celih turističkih naselja. A stranci su kupovali, ne pitajući za cenu, i na moru i na severu Crne Gore. Puste livade i zaboravljeno zemljište odjednom je počelo da vredi na stotine hiljada evra...

Propala ruska firma koja je htela da napravi ovakav raj
"Sve je u ovoj oblasti pre tri godine ličilo na one američke filmove o naseljavanju nepregledne prerije. Bilo je bitno obeležiti teritoriju! Kada je kriza izmenila profil kupaca, čiji prohtevi su se bitno promenili, nije, međutim, izmenjen način rada ni posrednika u prodaji, ni države. Propuštena je velika šansa", kaže Lutovac.

Kupci široke ruke prestali su da dolaze, a rezultat je, između ostalog, i agonija građevinskih firmi i pojedinaca koji su se svojevremeno debelo zadužili i gradili cele solitere. Danas grcaju u kreditima, kupaca ni na vidiku. Propali su, u međuvremenu, i neki od investitora, poput ruske poslovne imperije "Miraks", koja je uložila stotine miliona evra u izgradnju naselja Zavala u Budvi, a onda od svega digla ruke. Ni u Kolašinu, Grblju, na Luštici, ostrvu Mamula i mnogobrojnim morskim uvalama, na hektarima zemljišta prodatog za debele pare, uglavnom Rusima, nisu nikli planirani hoteli, golf igrališta, marine, kockarnice...

Politička, pa ekonomska krilatica koja se u Crnoj Gori često čula u istoriji - "Hoćemo Ruse!" - postala je, tako, opet aktuelna. U pozadini cele priče, pak, govorka se da celi scenario nije baš slučajan.

Navodno, u crnogorski investicioni raj prste je umešala i visoka politika pa je zbog interesa zapadnih sila i Evropske unije namerno povučena "ručna" i zaustavljen uticaj ruskog kapitala u ovom delu Balkana. Tek - ruska bajka je, očito, završena.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.02.2011. 11:57
pukla tikva!
Nedelja 13.02.2011. 12:04
Bolje je sto je tako manje ce njih da dolazi u Srbiju da kupuju.Za mene bili su i ostali smece a sada posto su nezavisni ugraditi struju na granici da nepredju u Srbiju kao amerikanci izmedju amerike i meksika.
Nedelja 13.02.2011. 12:22
Сада ће истезати вратове ко жирафа да виде има ли неког послића у Србији. Пукли су ко звечка. Понадали се да ће бити друга Швајцарска. Да је запад хтео да спречи руски капитал у Ц.Г. цене би биле још веће. Овако су их зајебали и једни и други.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online