Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.02.2011.
13:14
Srna A

"BiH kao Jugoslavija pred raspad"

Bivši ambasador SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji Vilijam Montgomeri rekao je da međunarodna zajednica mora hitno da promeni svoju politiku prema Bosni i Hercegovini, koja ide isključivo u korist bošnjačkim nastojanjima.

Montgomeri: Vreme radi za Dodika

Montgomeri je naglasio da međunarodna zajednica greši kada predsednika Republike Srpske Milorada Dodika etiketira kao "nasilnika" koji uzrokuje političku nestabilnost u BiH i zanemaruje činjenicu da se ogromna većina Srba slaže sa Dodikovim stavovima.

On smatra da međunarodna zajednica mora da bude pažljiva kako Dodika ne bi isprovocirala da raspiše referendum o osamostaljenju RS, iako lično ne veruje da bi se predsednik Srpske naglo odlučio na takav korak.

"Prilično sam siguran da će, kako vreme bude odmicalo, doći do priznanja na Zapadu, ali i u samoj BiH da stvari u zemlji ne funkcionišu i da se na pregovaračkom stolu moraju naći i alternativna rešenja. Stoga se delom slažem sa nekim mišljenjima da je vreme na Dodikovoj strani", rekao je Montgomeri za "Pres".

Iskusni američki diplomata ističe da Zapad pravi katastrofalnu grešku insistiranjem da se u BiH održi "status kvo" i time što odbija da razmotri alternativna rešenja za budućnost BiH.

Prema njegovom mišljenju, BiH i dalje opstaje samo zahvaljujući snažnom prisustvu međunarodne zajednice.

"Dejton je zaustavio rat, ali je, s druge strane, stvorio sistem koji nije sprovodiv u praksi. Tri naroda su i dalje ekstremno podeljena. Srbi doživljavaju RS kao svoju državu, Hrvatima se ne sviđa što nemaju svoj entitet, a Bošnjaci su odličan primer problema sa kojim se BiH danas suočava", konstatovao je Montgomeri.

On je rekao da Bošnjaci veruju da imaju pravo da odlučuju o sudbini cele BiH, a neki ekstremisti čak prete da će upotrebiti i nasilje ako se preduzme neka akcija koja bi narušila njihov koncept te zemlje.

"Međunarodna zajednica još je, u suštini, ujedinjena oko svoje dugoročne politike prema BiH. I najnovija inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel uklapa se u takvo mišljenje i tu nema nekih posebnih odstupanja. Sve više pojedinaca u Evropi otvara pitanje takvog pristupa rešavanju problema u zemlji, a očekujem da će se takav trend nastaviti i u budućnosti", rekao je Montgomeri.

On smatra da postoje mnoge sličnosti između Jugoslavije pred njen raspad i slike današnje BiH, ali i ističe da se ne sme zanemariti da danas ni Hrvatska ni Srbija nemaju nikakvog interesa da podstiču nasilje u BiH i da obeshrabruju ulogu EU u vezi s BiH.

POVEZANE VESTI

Subota 12.02.2011. 17:49
To tako ide, dok rade za tajne službe govore jedno a kada odu u penziju drugo. Sad se malo kaju koliko da operu grehove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online