Subota 12.02.2011.
13:14
Srna

"BiH kao Jugoslavija pred raspad"

Montgomeri: Vreme radi za Dodika

Montgomeri je naglasio da međunarodna zajednica greši kada predsednika Republike Srpske Milorada Dodika etiketira kao "nasilnika" koji uzrokuje političku nestabilnost u BiH i zanemaruje činjenicu da se ogromna većina Srba slaže sa Dodikovim stavovima.

On smatra da međunarodna zajednica mora da bude pažljiva kako Dodika ne bi isprovocirala da raspiše referendum o osamostaljenju RS, iako lično ne veruje da bi se predsednik Srpske naglo odlučio na takav korak.

"Prilično sam siguran da će, kako vreme bude odmicalo, doći do priznanja na Zapadu, ali i u samoj BiH da stvari u zemlji ne funkcionišu i da se na pregovaračkom stolu moraju naći i alternativna rešenja. Stoga se delom slažem sa nekim mišljenjima da je vreme na Dodikovoj strani", rekao je Montgomeri za "Pres".

Iskusni američki diplomata ističe da Zapad pravi katastrofalnu grešku insistiranjem da se u BiH održi "status kvo" i time što odbija da razmotri alternativna rešenja za budućnost BiH.

Prema njegovom mišljenju, BiH i dalje opstaje samo zahvaljujući snažnom prisustvu međunarodne zajednice.

"Dejton je zaustavio rat, ali je, s druge strane, stvorio sistem koji nije sprovodiv u praksi. Tri naroda su i dalje ekstremno podeljena. Srbi doživljavaju RS kao svoju državu, Hrvatima se ne sviđa što nemaju svoj entitet, a Bošnjaci su odličan primer problema sa kojim se BiH danas suočava", konstatovao je Montgomeri.

On je rekao da Bošnjaci veruju da imaju pravo da odlučuju o sudbini cele BiH, a neki ekstremisti čak prete da će upotrebiti i nasilje ako se preduzme neka akcija koja bi narušila njihov koncept te zemlje.

"Međunarodna zajednica još je, u suštini, ujedinjena oko svoje dugoročne politike prema BiH. I najnovija inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel uklapa se u takvo mišljenje i tu nema nekih posebnih odstupanja. Sve više pojedinaca u Evropi otvara pitanje takvog pristupa rešavanju problema u zemlji, a očekujem da će se takav trend nastaviti i u budućnosti", rekao je Montgomeri.

On smatra da postoje mnoge sličnosti između Jugoslavije pred njen raspad i slike današnje BiH, ali i ističe da se ne sme zanemariti da danas ni Hrvatska ni Srbija nemaju nikakvog interesa da podstiču nasilje u BiH i da obeshrabruju ulogu EU u vezi s BiH.

2024 © - Vesti online