Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 07.02.2011.
15:11
Večernji list A

Hrvatska počinje istragu komunističkih zločina

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko nedavno je u Saboru najavio da će ove godine intenzivirati istragu i procesuiranje komunističkih zločina, piše „Večernji list“.

Istražuje sve zločine, osim one počinjene nad Srbima: Tomislav Karamarko
 


 

List navodi da je evidentirano 718 lokacija, od kojih 628 masovnih grobnica u kojima je 90.000 žrtava, a najviše je vojnika NDH, nemačkih i talijanskih.


Grobnice nađene u okolini Zagreba podsećaju na stratišta kao što je Ovčara, kaže u razgovoru za „Večernji list“ ministar Karamarko, ističući da su u jame u okolini Zagreba posle dolaska partizana bacani ranjenici koji su bili u bolnicama.
 

"Obavljeno je preko 2.000 informativnih razgovora, podneto pet krivičnih prijava protiv nepoznatih počinilaca i jedna krivična prijava protiv poznatog počinioca krivičnog dela ratnih zločina", rekao je Karamarko.
 

On je dodao da je do sada sastavljeno više od 500 izveštaja u kojima su sve prikupljene informacije u vezi ratnih zločina i koja su prosleđena nadležnim županijskim tužilaštvima.
 

Karamarko kaže da su mu podršku dali svi čelni ljudi države, sadašnji i bivši predsednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, kao i premijerka Jadranka Kosor, a ocenjuje i da se revizije istorije na osnovu istraga o likvidacijama 1945. ne boje pravi antifašisti ni rodoljubi.
 

Na podsećanje da neki pravnici kažu da zločini koji su se desili posle rata nisu ratni zločini i da zastarevaju, pa za njih niko ne može krivično odgovarati, Karamarko odgovara da kvalifikacija pre svega zavisi od državnog tužilaštva koje treba oceniti da li se radi o ubistvima ili o ratnom zločinu.
 

"Došlo je vreme da priznamo da je zločina bilo, da ih rasvetlimo i da oni konačno dožive društvenu i političku osudu u skladu s prirodom zemlje koja je na pragu ulaska u EU. Osim toga, dužni smo odgovore o tom fenomenu masovnih pogubljenja porodicama ubijenih sebi i budućim generacijama", naglasio je Karamarko.
 

Ponedeljak 07.02.2011. 17:17
Хрвати и Комунист направили су толик злочин над Србима да ни Хитлер није толико у читавиј Југи побио.. Ја исто то нећу заборавити ...
Ponedeljak 07.02.2011. 17:14
хаха јесу смијешни Врана Врани никада очи не вади.
Ponedeljak 07.02.2011. 15:55
Ustase nesreco, ustase prvo pa onda smisljajte bajke! Ionako ste stvorili umetnost u tom polju, gde pored svi svetlu tacku zauzima verovanje da imate svoju istoriju i da imate svoj jezik! E, kad priznate sebi da ste verolomnici i lopovi svega sto je srbsko, onda bh to nazvao nekim napretkom u dizanju svesti nasih jelte komsija! Ovako kako izgleda... te Josip, te lepi Boris, te ujutro Severina... te izvinjavanja, izrucenja... to je sve na stetu Srba!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online