Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 04.02.2011.
02:44
S. Princip - Vesti A

Kep zatočenik nepravednog zakona

Sa prvim danom februara, australijski federalni ministar unutrašnjih poslova i pravosuđa Brendan O'Konor najavio je krupne promene u ovdašnjem zakonu o ekstradiciji. U ovdašnjoj srpskoj zajednici, posebno u krugovima bliskim slučaju Dragana Vasiljkovića, dobrodošlicom su dočekali ovu najavu. Branioci Kapetana Dragana, naime, od početka tvrde da australijski zakon u ovoj oblasti prilično zaostaje za stvarnošću i da je njihov klijent direktna žrtva.

Kapetan Dragan Vasiljković

Pozivajući javnost da do 14. marta ove godine da svoje mišljenje o predloženim amandmanima, gospodin O'Konor uz ostalo kaže da će se raditi na tome da se skrati vreme koje neko provede u zatvoru, kao i da se ponude odgovarajuće zaštitne mere.


Po njegovim rečima, cilj je da se "australijskim institucijama zakona obezbedi da uspešno i produktivno sarađuju sa njihovim partnerima u inostranstvu".


Ministar O'Konor navodi da će se raditi na tome da se u procesu izručenja prošire mogućnosti odobravanja odbrane uz kauciju, zatim, da se ubrza vreme koje ljudi provedu u zatvoru u Australiji, čekajući da budu izručeni stranoj zemlji, kao i da se poveća stepen zaštite pojedinaca tako što bi im bila pružena zajednička pomoć i proširene mogućnosti da se izručenje odbije.


"Važno je da se obezbedi balans između obaveze o izručenju i zajedničke pomoći. To znači da optužena osoba treba da dobije pošten tretman, ali i da se obezbedi da kriminalci ne izbegnu zakon samo zbog toga što su operisali izvan nacionalnih granica", kaže gospodin O'Konor.


Šta Dragan Vasiljković može da očekuje od novog zakona? To je nemoguće reći u ovom trenutku, kada je njegov legalni proces pri kraju i još uvek izgledno da bude izručen pre nego što ti amandmani budu uopšte i usvojeni.


U svakom slučaju, ovo je profesionalna i moralna pobeda njegovih advokata koji su od prvog dana upozoravali da je ovdašnji zakon o ekstradiciji manjkav. Nije samo Vasiljković u pitanju. Gotovo u isto vreme, ovde je vođen proces za izručenje Čarlsa (Karolja) Zentaija Mađarskoj.

Zahtev je na kraju odbijen, a Zentaijevi branioci sve vreme su tvrdili da ovde postoji sukob nadležnosti - da ne može lokalni prekršajni sud da postupa kao izvršni organ u ime predmeta koji pripada federalnim vlastima. I kod Zentaija i kod Vasiljkovića nije bila reč o konkretnoj optužbi za ratni zločin - i Mađarska i Hrvatska, naime, tražile su "svaka svoga" zbog istrage o ratnom zločinu.


Kao što je poznato, propisi o izručenju ne dozvoljavaju lokalnom sudu da ceni verodostojnost optužnice (u Vasiljkovićevom slučaju nije je ni bilo, jer nikad nije optužen). Sud je samo mogao da se izjašnjava da li postoji pravni osnov da bude izručen.

U tom, početnom, stepenu, odbrana je, sada se vidi uzaludno, dokazivala da australijski Zakon o ekstradiciji ne sadrži propise o ratnom zločinu, odnosno, baš taj dovoljan pravni osnov za izručenje. Samim tim, tvrdili su advokati, ovaj zakon se ne može odnositi na Vasiljkovića, već se na njega primenjuje Ženevska konvencija.

Zagreb priziva Kraljevinu Jugoslaviju


Zanimljivo je da je prvi Vasiljkovićev barister (kasnije izgubio licencu) Bredli Slougrouv, postavio niz dilema vezanih za ovdašnji zakon koji treba da reguliše ekstradiciju. On je, najpre, tvrdio da Hrvatska ne može biti zemlja izručenja jer nema sporazum o tome sa Australijom. U sukobljavanju s ovim njegovim stavom, išlo se dotle da se pozivalo na sporazum napravljen još sa - Kraljevinom Jugoslavijom.


Takođe uzaludno, Bredli Slougrouv tada je dokazivao da Hrvatska u svom procesuiranju ne sledi standarde Međunarodnog suda za ratni zločin, već su njeni znatno niži.

ŽENEVA STARIJA OD LOKALNOG ZAKONA: Bredli Slougrouv

Kada je izgubio pravo da radi kao barister, gospodin Slougrouv je lane podneo predstavku Haškom sudu.

Glavnom tužiocu Međunarodnog suda dr Luisu Morenu-Okampu on je lično uručio materijal u kome je optužio i australijske i hrvatske vlasti da su, hapšenjem Vasiljkovića, prekršile opšte odredbe Ženevske konvencije i, prema Rimskom statutu, ovim i same počinile ratni zločin.

Gospodin Slougrouv pozvao se na to da su Ženevske konvencije jedinstveni dokumenti koji određuju proceduru koju su države-potpisnice dužne da poštuju u gonjenju ratnog zločina. U ovom slučaju, tvrdi on, to se nije desilo.

Hrvatska hapsi u - Australiji


Slougrouv je, inače, tvrdio da je, pravno, Vasiljkovića u stvari uhapsila hrvatska vlast, a na tlu Australije. Kako je to moguće? Vasiljković je tamo osumnjičen na osnovu hrvatskog zakona o krivičnom postupku, a ovde uhapšen i zadržan u pritvoru, a da australijske vlasti prethodno nisu imale uvid u detalje za šta ga optužuju iz Hrvatske, navodi on.


Barister Klajv Evat, koji danas vodi odbranu, obe u stvari, i u procesu izručenja i žalbi na izgubljenu tužbu protiv "Australijena", pokušao je u jednom momentu da skrene pažnju sudu na neke jednostavne detalje.


Tražeći da se njegov klijent oslobodi, Klajv Evat je na sudu tvrdio da je Vasiljković "ilegalno u zatvoru". Da bi to potkrepio, on se pozvao na nalog za hapšenje u kome stoji da mu se, posle lišavanja slobode, određuje mesec dana zatvora. Na ovo je zastupnik Komonvelta, barister dr Džejms Renvik odgovorio da se to odnosi na Hrvatsku, na šta je Evat primetio da taj detalj ne piše.
 

NEOZBILjNA OPTUŽBA: Klajv Evat

"Ako ne bi proveo duže od mesec dana kod njih, onda optužbe protiv njega nisu ni ozbiljne", dodao je Evat.


Evat je pokušao pred kraj prošle godine i sa daleko eksplozivnijim materijalom. Njegovi saradnici našli su da Hrvatska traži Vasiljkovića na osnovu zakona koji nije ni postojao u vreme kada je on navodno počinio ratni zločin. Ni ovaj pokušaj mu nije uspeo, jer je Federalni sud zaključio da je Visoki sud (nekoliko godina pre toga) već zaključio da postoji pravni osnov za ekstradiciju.


Gospodin Evat ima još jednu šansu, žalbu pred većem Federalnog suda. Posle toga, slučaj odlazi na odlučivanje ministru unutrašnjih poslova Brendanu O'Konoru.
 

LUKIĆ: Shvatili posle pet godina


Prvi komentar na poziv gospodina O'Konora postavljen i na Fejsbuku, dala je, naravno, Nada Lukić, supruga Dragana Vasiljkovića.


"Prošlo je pet dugih očajnih godina zatvora za nevinog australijskog državljanina imenom Danijel Sneden, dok je australijska vlada konačno shvatila da postojeći Zakon o izručenju nije pošten i da pojedinac nema zaštitu pod takvim zakonom", napisala je gospođa Lukić. "Gospodine O'Konor, uz ove amandmane koje predlažete, molim se da nijedan Australijanac ne propati istu sudbinu kao Danijel Sneden."

POVEZANE VESTI

Petak 04.02.2011. 02:59
Bog nek te cuva Brate.Od ovih prodanih srba u Srbiji, ne nadaj se puno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online