Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.01.2011.
00:48
Vestionline A

''Ne izručujte Purdu Srbiji''

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je da je protiv izručenja veterana Tihomira Purde Srbiji.

"Purda ne bi trebalo da bude izručen Srbiji. Mi u BiH imamo vrlo ružna slična iskustva, gde se Srbija ponašala kao neka vrsta lokalnog žandara", rekao je Lagumdžija u

emisiji Hrvatske televizije "Nedeljom u dva".

On je dodao da se nada da će "u Srbiji biti dovoljno razuma i mudrosti da ipak ne pravi više takve izlete".

To ne treba Srbiji: Zlatko Lagumdžija
 

"To ne treba Srbiji, na kraju krajeva, to ne treba nikome", rekao je Lagumdžija.
Tihomir Purda nalazi se u pritvoru u Zenici otkako je 5. januara na osnovu poternice Srbije zbog ratnih zločina uhapšen na graničnom prelazu Orašje u BiH.

Sud BiH zakazao je za 1. februar saslušanje na kome će se državno tužilaštvo BiH i Purdina odbrana izjasniti o zahtevu za izručenje Srbiji. Lagumdžija je, istovremeno, rekao da u dijalogu u regionu nedostaje partner iz BiH, tako da svaka, i dobronamerna, inicijativa u kojoj je BiH samo objekt a ne subjekt regionalnih pregovora, nije dobra.


"Predsednik Hrvatske Ivo Josipović uneo je novu dinamiku u regionalni dijalog", rekao je on i pozdravio njegovo obraćanje parlamentu BiH i obilaženje mesta zločina u toj zemlji, ocenivši da je taj postupak uneo novu dinamiku u regionalni dijalog.


U komentaru na optužbe da Josipović i srpski predsednik Boris Tadić pokušavaju da podele BiH kao što su to radili Franjo Tuđman i Slobodan Milošević 90-ih godina, Lagumdžija je rekao da to nije tako i da su istorijske okolnosti danas drugačije, kao i dvojica aktera o kojima je reč.


"Radi se o dva potpuno drugačija čovjeka, Josipović sigurno nije čovek podele BiH, već čovek s kojim ja delim sistem vrednosti i imam mnogo toga zajedničkog", rekao je Lagumdžija i ocenio da bi, da je BiH bilo moguće podeliti, to sigurno učinile moćne sile još 1992.


Kad je reč o formiranju Saveta ministara, Lagumdžija je takođe rekao da bi "SDP učestvovao u vlasti samo ako bi se postigao dogovor o tome kako BiH izvući iz blata".


Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića o koaliciji njegove stranke s desničarskom Hrvatskom strankom prava (HSP) BiH i kako je ideološki moguće da socijaldemokrati koaliraju sa strankom koja još uvek štampa kalendare s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", Lagumdžija je odgovorio da nema identični program s HSP.


On je dodao da su SDP i HSP uspele da se usaglase oko najvažnijih pitanja kao što su borba protiv kriminala i korupcije i rada na ulasku u Evropsku uniju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online