Ponedeljak 31.01.2011.
00:48
Vestionline

''Ne izručujte Purdu Srbiji''

"Purda ne bi trebalo da bude izručen Srbiji. Mi u BiH imamo vrlo ružna slična iskustva, gde se Srbija ponašala kao neka vrsta lokalnog žandara", rekao je Lagumdžija u

emisiji Hrvatske televizije "Nedeljom u dva".

On je dodao da se nada da će "u Srbiji biti dovoljno razuma i mudrosti da ipak ne pravi više takve izlete".

To ne treba Srbiji: Zlatko Lagumdžija
 

"To ne treba Srbiji, na kraju krajeva, to ne treba nikome", rekao je Lagumdžija.
Tihomir Purda nalazi se u pritvoru u Zenici otkako je 5. januara na osnovu poternice Srbije zbog ratnih zločina uhapšen na graničnom prelazu Orašje u BiH.

Sud BiH zakazao je za 1. februar saslušanje na kome će se državno tužilaštvo BiH i Purdina odbrana izjasniti o zahtevu za izručenje Srbiji. Lagumdžija je, istovremeno, rekao da u dijalogu u regionu nedostaje partner iz BiH, tako da svaka, i dobronamerna, inicijativa u kojoj je BiH samo objekt a ne subjekt regionalnih pregovora, nije dobra.


"Predsednik Hrvatske Ivo Josipović uneo je novu dinamiku u regionalni dijalog", rekao je on i pozdravio njegovo obraćanje parlamentu BiH i obilaženje mesta zločina u toj zemlji, ocenivši da je taj postupak uneo novu dinamiku u regionalni dijalog.


U komentaru na optužbe da Josipović i srpski predsednik Boris Tadić pokušavaju da podele BiH kao što su to radili Franjo Tuđman i Slobodan Milošević 90-ih godina, Lagumdžija je rekao da to nije tako i da su istorijske okolnosti danas drugačije, kao i dvojica aktera o kojima je reč.


"Radi se o dva potpuno drugačija čovjeka, Josipović sigurno nije čovek podele BiH, već čovek s kojim ja delim sistem vrednosti i imam mnogo toga zajedničkog", rekao je Lagumdžija i ocenio da bi, da je BiH bilo moguće podeliti, to sigurno učinile moćne sile još 1992.


Kad je reč o formiranju Saveta ministara, Lagumdžija je takođe rekao da bi "SDP učestvovao u vlasti samo ako bi se postigao dogovor o tome kako BiH izvući iz blata".


Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića o koaliciji njegove stranke s desničarskom Hrvatskom strankom prava (HSP) BiH i kako je ideološki moguće da socijaldemokrati koaliraju sa strankom koja još uvek štampa kalendare s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", Lagumdžija je odgovorio da nema identični program s HSP.


On je dodao da su SDP i HSP uspele da se usaglase oko najvažnijih pitanja kao što su borba protiv kriminala i korupcije i rada na ulasku u Evropsku uniju.

2024 © - Vesti online