Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 30.01.2011.
13:56
Z. Tmušić - Vesti A

Mržnja okopnela u praznom tanjiru

Javio mi se nedavno prijatelj Saša iz Holandije, koji je do početka rata živeo u Goraždu. Reče da je u "Vestima" čitao moju reportažu iz Goražda o tome kako lokalna bošnjačka vlast na razne načine zagorčava povratak Srbima u ovoj grad... Na kraju razgovora zamolio me je da istražim kako je zaista tamo, koliko danas košta život pored Drine i jesu li se smirile srpsko-muslimanske strasti. - Reci mi, može li sad tamo čovek doći sa porodicom, sagraditi kuću, otvoriti nešto, slati decu u školu i živeti bezbrižno kao nekad? - pitao je Saša. Nisam mu odgovorio. Ne znam. Ko to zna?

Ono što znam jeste da se tamo, pored Drine, od Foče do Višegrada, više od 10 godina vraćaju neki ljudi iz inostranstva, obnavljaju kuće, nešto rade, ali...

Oko tih kuća nema dece, samo poneki starac, krava ili plastenik. Svi drugi su još negde tamo, u Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Kanadi, Australiji...

Mladih sa fočanske, goraždanske i višegradske obale Drine negde u svetu ima više od 20.000. Oni ne pokazuju nameru da se vrate, a većina ovdašnje omladine mašta da im se pridruži.
 

Goražde odmah posle rata

Umesto pravog odgovora, Saši i svima onima rođenim pored Drine, a danas rasutim od Australije do Kanade jedino mogu ponuditi reporterski zapis sa dve goraždanske obale gde se tokom rata borilo za parče zemlje, a posle rata za parče hleba.

Burek kod Ibre

Bilo je to one godine posle Dejtona, negde početkom jeseni 1996. godine. Zajedno sa fotoreporterom Rojtersa Milošem Cvetkovićem pratio sam prve posleratne izbore u Bosni i, igrom slučaja, našao se na biralištu u mestu Kopači koje je po Dejtonu pripalo Republici Srpskoj. Pored Srba iz Kopača, na biralište su dolazili i glasali i Bošnjaci, bivši žitelji Kopača, izbegli u obližnje Goražde.


Tog dana, posle gotovo četiri i po godine, mnogi Srbi i Bošnjaci prvi put se nisu gledali kroz nišan. Sećam se, prolazili su jedan pored drugog, pozdravljali se klimanjem glave, a poneko je onom drgom krišom i pružio ruku. Istina, bilo je i verbalnih sukoba, psovki, pretnji, ali nije bilo fizičkih okršaja. Uglavnom su promicali jedan pored drugog pognute glave... Kao da su se nečega stideli...


Cvetković i ja upoznali smo tada Safeta Strahonjića, koji je do početka rata živeo u Kopačima, a potom je izbegao u Goražde. Pozvao nas je da posetimo Goražde i napravimo reportažu.

- Čoveče, nismo ludi da izgubimo glave! Tamo nijedan Srbin sa ove strane nije kročio četiri godine - odmah je uzvratio Cvetković.

Pucanje leda


Dve godine posle rata ponovo sam u Goraždu video Safeta, a led je malo popustio. Više od 1.500 Srba vratilo se u Goražde i okolinu, oko 2.000 Bošnjaka vratilo se u Kopače, a nije se desio nijedan incident.

- Idemo vozilom UNHCR-a. Garantujemo vam punu bezbednost! Bićete prvi novinari iz Srbije koji su posle rata ušli u Goražde - ubeđivao je Safet.


Sat kasnije bili smo u Goraždu, u gradu koji je početkom rata napustilo skoro 10.000 Srba, a doselilo se oko 15.000 Bošnjaka izbeglih iz Višegrada, Foče, Čajniča i Rudog.


Išli smo goraždanskim ulicama, slikali zelene fasade, pojeli burek kod Ibre, sreli još neke predratne poznanike Bošnjake. Svi ti razgovori bili su hladni...

Vratili smo se kući. Pali su gorki komentari Srba o Ibrinom bureku. Zvao je i Safet i predložio da sačekam sa drugim dolaskom u Goražde.

Na ivici gladi

Srbi i Bošnjaci iz Goražda danas ne pokazuju otvorenu mržnju jedni prema drugima. Ali, ni ljubav! Glasna zaklinjanja da "četnička"; odnosno "balijska" noga neće kročiti na njihovu zemlju odavno je odnela Drina i ista su evoluirala u današnje obostrane zakletve da nikad neće nestati granice između federalnog i srpskog Goražda. Iako je i jedni i drugi danas prelaze bez lične karte i grimase na licu.

POMOĆ POSLE POPLAVA SRBIMA POSLAO BOŠNJAK: Novo Goražde

Međutim, tamo, pored Drine, danas je teško preživeti, nikad teže. Ne zbog nečije pune puške, nego zbog mnogih praznih fabrika i stomaka. I upravo ta jednakost u siromaštvu učinila je da obična raja više gleda kako da napuni tanjir nego kako da podeblja međuentitetske linije.

Oko 40 odsto Srba i Bošnjaka u dva Goražda danas postavlja samo jedno pitanje: kako sastaviti kraj s krajem s prosečnom platom od 180 evra, prosečnom penzijom od 120 evra, kad samo za struju treba odvojiti 30 evra? Ostalih 60 odsto, koji nemaju stalno zaposlenje postavljaju mnogo teže pitanje - kako preživeti do sutra.


Mnogi Srbi i Bošnjaci, koji su nekad radili u velikim industrijskim zonama u Kopačima i Vitkovićima, imali mesečne plate iznad 1.000 maraka, letovali, zimovali, gradili, slavili i svake subote i nedelje pevali po kafanama, danas žive na ivici gladi.

Tito još živi pored Goražda

Vekna hleba, litar mleka, paklica sarajevske i dve pive sa komšijom u prvoj kafani danas u dva Goražda koštaju isto - pet evra. To je dnevnica jednog radnika u jednoj fabrici pored Drine.

Gradonačelnik Dalibor Nešković

Nedavno je gradonačelnik Novog Goražda Dalibor Nešković rekao "Vestima" da u ovoj varošici od 4.000 stanovnika samo njih 200 ima stalni posao.

Na pitanje šta ostali rade, kako se snalaze, od čega žive, Nešković je rekao da je to najveća enigma na Balkanu.

A na pitanje jednog lokalnog kafedžije u Goraždu u čemu se danas slažu Srbi i Bošnjaci, usledio je odgovor: "Bilo je bolje za vreme Tite. Slažu se i u tome da je danas broj Goraždana u Evropi premašio broj Goraždana pored Drine."
 

Solidarnost nema veru


Kad je početkom decembra prošle godine pomahnitala Drina poplavila Boračko naselje u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda, oko 150 srpskih porodica ostalo je bez doma. Među onima koji su prvi uputili pomoć ovim porodicama bio je Redžo Bekto, vlasnik jedne privatne firme u Goradžu.


- U pitanju je donacija od 10.000 konvertibilnih maraka i ja se i ovom prilikom iskreno zahvaljujem gospodinu Bektu - kaže načelnik opštine Novo Goražade Dalibor Nešković, priznajući da ima odličnu saradnju sa bošnjačkim članovima lokalne uprave.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.01.2011. 14:06
Каква је оно комунистичка пропаганда од текста``Четници пљачкали..``, и још укинули коментаре, ово се изгледа смишљено ради , убаце текст и забране коментарисати, Живјели равногорски четници, једини војници у борби против фашизма у другом свј. рату!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online