Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 29.01.2011.
18:14
Vestionline A

Slučaj Purda: Na ranu od 20 godina posipaju so

Sanja Samardžić, sestra vojnika Bobana Gačića za čiju smrt se optužuje Tihomir Purda, istakla je da je njena porodica šokirana zbog toga što je sve o ubistvu saznala preko medija, i izrazila nadu da će zločin biti rasvetljen.

Samardžić je u izjavi beogradskim medijima rekla da je porodica iz medija saznala 10. januara da se Purda i još trojica hrvatskih vojnika povezuju sa smrću Gačića i još nekoliko vojnika JNA. To im je, kako je rekla, dalo tračak nade da će biti neke pravednosti u sprovođenju postupaka protiv Hrvata osumnjičenih za ratne zločine.

Tihomir Purda
 

"Roditelji su veoma teško reagovali na vest o hapšenju Purde. Niko nam iz vlasti, državnih i vojnih organa nije dao izveštaj o pogibiji... Najteže to što mi za sve te stvari saznajemo iz medija", precizirala je Samardžić. ", naglasila je Samardžić.


Gačić je ranjen istog dana kad je došao na vukovarsko ratište, 5. novembra 1991.godine, u napadu na pripadnike JNA grupe hrvatskih vojnika, među kojima je, prema istražiteljima, bio i Purda. Purda, Petar Janjić Tromblon i Danko Maslov osumnjičeni su za ubistvo tog dana najmanje dvojice, od osam vojnika JNA u Borovu naselju kod Vukovara. Gačićevo telo pronađeno je u dvorištu bolnice, među telima ostalih ubijenih, a sahranjen 5. decembra 1991. godine.


Porodica je, odmah posle sahrane, od njegove vojne pošte u Vršcu tražila izveštaj i dokumentaciju o pogibiji, koji do danas nije dobila. Kako je objasnila Samardžić, kada se sve to pomene osećanje njene porodice je kao kad nekome ko ima ranu 20 godina na nju s vremena na vreme posipaju so.


Prema saznanjima do kojih je došla Gačićeva porodica, on je, posle ranjavanja, kada su ga zarobili hrvatski vojnici i prebacili u vukovarsku bolnicu, u njoj umro, zbog nesavesnog lečenja lekara, navodno od gasne gangrene na ranjenoj nozi.


U obaveštenju JNA o njegovoj smrti, koje je porodica dobila dan uoči sahrane, stajalo je da je uzrok smrti prostrelna rana grudnog koša. Kako napominje Samardžić, porodica Gačić želi da sazna istinu - da li je Boban poginuo u napadu hrvatskih vojnika, ubijen posle ranjavanja ili je žrtva nesavesnog postupanja lekara u vukovarskoj bolnici.

Hrvati brane svog ''heroja''

Sa druge strane, nekoliko hiljada ljudi protestovalo je danas u Vukovaru u znak podrške hrvatskim veteranima koje Srbija tereti za ratne zločine. Izraženo je očekivanje da Purda, koji se od 5. januara nalazi u pritvoru u BiH pod optužbama Srbije za ratni zločin, neće biti izručen Srbiji.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas u Zagrebu da potpuno razume "uznemirenost hrvatskih veterana", navodeći da je zbog toga odlučila da danas u Vukovaru bude nekoliko ministara, među njima i policije Tomislav Karamarko i pravosuđa Dražen Bošnjaković, kako bi veteranima objasnili šta su institucije
Hrvatske sve preduzele.

Ona je ocenila da je najvažnije da su hrvatske pravosudne institucije utvrdile da Purda nije kriv i da su njegovi iskazi u srpskom logoru dobijeni na silu.

POVEZANE VESTI

Subota 29.01.2011. 22:15
Braco Srbi, hvala Bogu, ovde smo svi slozni, a hrvati znajte jedno...pravda jeste spora, al dodje kad tad... Mnogi njemci su bili pronadjeni po brazilu i celoj americi i nakon 40 godina skrivanja, koji su trazeni zbog ratnog zlocina, i sa svojih 80 i vise godina stojali pred sudom, i bili osudjeni, verujte i vi ce te kroz isto proci... Naravno da se bunite i borite protiv toga, al isto tako znate da ta buna nigde u svetu, ni u jednom drzavnom poredku, pa ni kod vas nece dobiti nikakve rezultate... Svi ce te vi pred sud kad tad, pa ce vas i unuci nekad pitati...kako, zasto... pisace se istorija ponovo o ratu na Balkanu, a dosta je toga vec ispravljeno sto se drugog svetskog rata tice...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online