Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 21.01.2011.
22:52
Vestionline A

''Jadranka i Šeks mi rade iza leđa''

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji se od 10. decembra nalazi u pritvoru u Salcburgu, u Austriji, izjavio je za sutrašnje izdanje lista "Salsburger nahrihten" (Salzburger Naćrićten) da se oseća progonjenim i da su mu ograničena prava, ali da ga ništa neće izbaciti iz takta.

Sanader je, u razgovoru koji, pozivajući se na agenciju APA, prenose hrvatski elektronski mediji, optužio i svoju naslednicu, premijerku Jadranku Kosor da stoji iza kampanje protiv njega, jer se, kako je dodao, boji da bi se on mogao vratiti u politiku, što ona želi da spreči.


U tome joj pomažu i potpredsednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i državni tužilac Mladen Bajić, tvrdi Sanader.  On je rekao da se protiv njega i njegove porodice sprovodi medijski "lov na veštice" i kampanja kojoj je cilj da mu uništi ugled o dodao da su mu "prava na odbranu jako ograničena jer su ga mediji i političari unapred osudili".

Sve ovo je ''lov na veštice'': Ivo Sanader
 

Poručivši da će i on i njegova porodica "iz cele priče izići snažniji nego ikad", Sanader je odbacio tvrdnje da je uhapšen zbog zloupotrebe položaja i stvaranja zločinačke organizacije.


"U nalogu za hapšenje predbacuje mi se stvaranje organizacije u svrhu izvršenja krivičnih dela. To je znatno blaže delo, ali ta je optužba bez temelja, kao i druge protiv mene", tvrdi Sanader i dodaje da "optužbe ne samo da su na klimavim nogama, nego nisu ni na kakvim nogama".


Bivši premijer tvrdi da se utiče na svedoke protiv njega, odnosno da postoje pritisci kojima su ljudi izloženi da svedoče protiv njega.


"Zagrebačko tužilaštvo nikad nije progonilo, ni rasvetlilo te uticaje, a pojedinim osumnjičenima u krivičnim postupcima obećava se blaža kazna ako mene optuže. To je strategija koja traje mesecima i koja je ciljana kako bi me označili kao krivca", rekao je Sanader.


Osvrćući se na odnose s Kosorovom, Sanader ističe da je do razlaza došlo u januaru 2010. kad je na jednoj konferenciji za medije najavio da će se kao počasni predsednik opet snažnije angažovati u vođstvu HDZ-a, ali ne i u vođstvu vlade.


"Tada smo upravo doživeli neuspeh na izborima za predsednika, jer je naš kandidat (Andrija Hebrang) dobio samo 12 odsto glasova i krivicu je svalio na mene. Morao sam nešto da preduzmem", rekao je Sanader.


Nakon što je dan kasnije isključen iz stranke, Kosorova je, zvrdi Sanader, preduzela i druge korake protiv njega - pozvala je na razgovor Bajića i ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka.


"Tada je verovatno dat nalog da se pokrene moje gonjenje", rekao je Sanader i izrazio uverenje da ga Kosorova goni jer se Hrvatska nalazi pod pritiskom Evropske unije.
Istakavši da je ova godina izborna i da on u zatvoru ne može biti opasan, Sanader je rekao da Kosorova "veruje da će time dobiti glasove birača, ali neće, a stranka će pritom biti uništena".


"Stvarni problemi zemlje ostaće nerešeni", naglasio je Sanader i dodao da će se pokazati da je bez osnova istraga koja se protiv njega vodi u Austriji zbog pranja novca.


"U zatvoru mi je dobro, shodno okolnostima. U miru sam sa sobom i živim u sadašnjosti. Ova neželjena promena mesta neće me izbaciti iz takta", kazao je on.
Sanader je u pritvoru u Austriji od hapšenja 10. decembra zbog poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje u umešanost u korupciju, kako kroz izvlačenje para iz državnih preduzeća i ministarstava preko agencije Fimi međa, tako i zbog štetnih ugovora Hrvatske elektroprivrede i kompanije Dioki.


Sanader će 3. februara ponovo biti ispitan zbog optužbi za pranje novca, što se neće obaviti videolinkom već u pritvoru u Salcburgu, gde se nalazi od 10. decembra, ili u kancelariji tužioca u Salcburgu.

POVEZANE VESTI

Subota 22.01.2011. 01:19
Ajde Smranaderu,udri sad u plać tvoja Jaca i tvoj na Exs ti okrenuli leđa..hm..uh nikako da me uvjeriš,ne bih rekao,odgovor je "you Lie"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online