Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.01.2011.
12:02 >> 13:26h
Đ. Barović - D. Dekić - Vesti A

Beograd ustupa zločince Zagrebu

Srpsko pravosuđe obavezalo se da će u roku od sedam dana Hrvatskoj ustupiti sve do sada sistematizovane podatke o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ, pre 2003. vođen postupak i donesena presuda ili se vodi istraga za ratne zločine, a što je rezultovalo raspisivanjem međunarodne ili interne poternice.

Nije važno ko sudi: Snežana Malović na sastanku u Zagrebu

Ovo je poenta jučerašnjeg sastanka ministara pravde Hrvatske i Srbije u Zagrebu, Dražena Bošnjakovića i Snežane Malović i mešovite Komisije za pripremu i razmenu osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine.


U vezi slučaja Tihomira Purde, koji je nedavno uhapšen u Bosni na osnovu poternice koju je raspisao MUP Srbije, dogovoreno je da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine dostavi Zagrebu kopiju spisa "u skladu s ustaljenom praksom i dosadašnjom saradnjom".

Branitelj ili zločinac


Darko Trifunović kaže da mu je neshvatljivo da hrvatska premijerka Jadranka Kosor naziva osumnjičenog za ratne zločine Tihomira Purdu, braniteljem Hrvatske.


- Ona na taj način prikriva zločin i opravdava zločinca, pa bi možda i s njom trebalo da se pozabavi tužilaštvo - kaže naš sagovornik.

Međutim, sva je prilika da će se i ovaj, ali i svi drugi slučajevi hrvatskih državljana protiv kojih su pokrenuti postupci pred nekadašnjim vojnim sudovima, rešiti na drugi način, odnosno da će biti amnestirani.


"Povodom pitanja hrvatskih državljana protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše SFRJ vođen postupak radi kaznenih dela oružane pobune i dela protiv ustavnog poretka bivše SFRJ, dogovoreno je da će se u odnosu na njih pokrenuti inicijativa za dopunu Zakona o amnestiji Republike Srbije iz 2001. na način kao što je to već regulisano u Republici Hrvatskoj", stoji u zajedničkom saopštenju.


Kako su "Vesti" ranije već pisale, reč je o 12 ili 13 predmeta nekadašnjeg Vojnog suda u Beogradu u kome je započeta istraga protiv ukupno 66 hrvatskih državljana.


Zvanični Beograd, prema oceni stručnjaka za bezbednost Darka Trifunovića, ratnim zločinima pridaje značaj samo u meri neophodnoj za dalje evropske integracije Srbije.

- Pokazuje se da Tužilaštvo za ratne zločine i Ministarstvo pravde Srbije nemaju naročitu želju da istraže sve, iako za slučajeve Pakračka poljana, Sisak, pa i neke druge, imaju podatke - kaže on i dodaje da Hrvatska sada ubrzava rešavanje zločina zbog ulaska u EU, ali će joj kočnica biti suočavanje sa novim kriminalno-finansijskim aferama.

Četvrtak 13.01.2011. 13:26
jos jedan dokaz da je Srbija izgubila samostalnost, da je okupirana i u rukama kvislinske vlasti...kakav sljam smo izabrali svaka nam cast, gore nismo mogli
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online