Četvrtak 13.01.2011.
12:02 >> 13:26h
Đ. Barović - D. Dekić - Vesti

Beograd ustupa zločince Zagrebu

Nije važno ko sudi: Snežana Malović na sastanku u Zagrebu

Ovo je poenta jučerašnjeg sastanka ministara pravde Hrvatske i Srbije u Zagrebu, Dražena Bošnjakovića i Snežane Malović i mešovite Komisije za pripremu i razmenu osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine.


U vezi slučaja Tihomira Purde, koji je nedavno uhapšen u Bosni na osnovu poternice koju je raspisao MUP Srbije, dogovoreno je da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine dostavi Zagrebu kopiju spisa "u skladu s ustaljenom praksom i dosadašnjom saradnjom".

Branitelj ili zločinac


Darko Trifunović kaže da mu je neshvatljivo da hrvatska premijerka Jadranka Kosor naziva osumnjičenog za ratne zločine Tihomira Purdu, braniteljem Hrvatske.


- Ona na taj način prikriva zločin i opravdava zločinca, pa bi možda i s njom trebalo da se pozabavi tužilaštvo - kaže naš sagovornik.

Međutim, sva je prilika da će se i ovaj, ali i svi drugi slučajevi hrvatskih državljana protiv kojih su pokrenuti postupci pred nekadašnjim vojnim sudovima, rešiti na drugi način, odnosno da će biti amnestirani.


"Povodom pitanja hrvatskih državljana protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše SFRJ vođen postupak radi kaznenih dela oružane pobune i dela protiv ustavnog poretka bivše SFRJ, dogovoreno je da će se u odnosu na njih pokrenuti inicijativa za dopunu Zakona o amnestiji Republike Srbije iz 2001. na način kao što je to već regulisano u Republici Hrvatskoj", stoji u zajedničkom saopštenju.


Kako su "Vesti" ranije već pisale, reč je o 12 ili 13 predmeta nekadašnjeg Vojnog suda u Beogradu u kome je započeta istraga protiv ukupno 66 hrvatskih državljana.


Zvanični Beograd, prema oceni stručnjaka za bezbednost Darka Trifunovića, ratnim zločinima pridaje značaj samo u meri neophodnoj za dalje evropske integracije Srbije.

- Pokazuje se da Tužilaštvo za ratne zločine i Ministarstvo pravde Srbije nemaju naročitu želju da istraže sve, iako za slučajeve Pakračka poljana, Sisak, pa i neke druge, imaju podatke - kaže on i dodaje da Hrvatska sada ubrzava rešavanje zločina zbog ulaska u EU, ali će joj kočnica biti suočavanje sa novim kriminalno-finansijskim aferama.

2024 © - Vesti online