Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 08.01.2011.
13:16
M. Jakšić - Vesti A

Rado ide Srbin u Slovence

Peran Bošković, paroh ljubljanski, muku muči kako da uveri Srbe i pravoslavce koji žive u Sloveniji da cene svoj izvorni nacionalni i duhovni identitet kojem Slovenci, ne samo da se ne opiru već u njegovim vrednostima uživaju - bilo da je reč o srpskim filmovima, muzici, pozorištu, izletima u Srbiju, itd.

Zašto onda Srbin tako rado ide u Slovence, pitanje je na koje otac Peran već godinama traži odgovor.

Predrasude čine svoje: Peran Bošković
 


- Niko ti ovde neće zameriti ako se deklarišeš kao Srbin. Koliko je samo Srba došlo u Sloveniju od kada je ona samostalna država ovde da radi ili studira, većina i ostane kad završi fakultet. Koliko je samo lekara ovde došlo iz Srbije i Republike Srpske - podseća Bošković.

Ako Srbi u Sloveniji ne beže od svoje nacionalnosti i vere iz straha, u čemu je tu onda problem?


- U njihovim roditeljima, još uvek u velikoj meri, opterećenim predrasudama. Reč je o ljudima koji nikako da odvoje ovdašnji stav prema Srbima u odnosu na onaj u Hrvatskoj ili Bosni. Ako su poreklom iz Srbije teško odbacuju sećanje na slovenačko odvajanje od Beograda 1991. godine, zbog kojeg su i oni sami u jednom trenutku imali velike

Vekovne veze


Bivši ljubljanski nadbiskup France Rode pozdravio je u Ljubljani 15. marta 1999. patrijarha Pavla podsećanjem na to da slovenački i srpski narod povezuju vekovne veze i simpatije. Prisetio se teških trenutka iz Drugog svetskog rata kada su u Srbiji prihvatili slovenačke izbeglice, kao što su nakon rata udomili i slovenačke monahinje koje je tadašnja komunistička vlast doslovno bacila na ulicu - rekao je otac Peran.

probleme. Kad bi se lakše odmakli od istorije raspada Jugoslavije objektivnije bi shvatili i kakav im je sada status u Sloveniji.

Kakva su vaša iskustva sa ljudima koji naginju asimilaciji?


- Izdvojiću jedno ekstremno iskustvo koje najbolje oslikava stanje duha, recimo kod dela mladih ljudi srpskog porekla. Rekavši mi da je njegov pokojni otac bio Srbin i pravoslavac, jedan mladi čovek je taj podatak istakao kao istorijsku činjenicu u svojoj porodici sa kojom on u smislu nasleđa očeve nacionalnosti nema nikakve veze. Oca kao Srbina doživljava kao muzejsku vrednost.

Šta SPC i srpske institucije u Sloveniji preduzimaju kako bi se to stanje promenilo?


- Organizovali smo učenje srpskog jezika u školama. Ali ima ih samo nekoliko, sa po jednim takvim razredom. Zato smo se odlučili i za jedan mnogo originalniji potez - gradimo Pastoralno kulturni centar pri crkvi Svetog Ćirila i Metodija u Ljubljani. Biće dovršen u maju ove godine. Imaće 1.769 kvadrata, dva nivoa pod zemljom, prizemlje i jedan sprat, aulu, učionice, kancelarije, biblioteku, multimedijski centar, dvoranu za 200 ljudi, prostore za boravak i šest apartmana za goste. Želja nam je, dakle, da i na taj način negujemo identitet srpskog naroda u Sloveniji, potaknemo međukulturni dijalog i toleranciju, te zbližavanje kultura i vera.

POVEZANE VESTI

Subota 08.01.2011. 14:11
Zasto otac Peran nije ubedio takozvani sveti sinod i samozvanog patrijarha da neprodaju Kosovo i Metohiju da nepostavljaju siptarskog vladiku, da nepotpisuju da je papa vrhovni poglavar, da Srbi i crkve van granice pripadaju Vaseljenskoj patrijarsiji (pod jurdiskciju), da se predsednik Tadic ne izvinjava svima i svakome jos se nije izvinuo Oricu za Srebrenicu ostalo se svima izvinuo.I pored izvinjenja ni jedan Srbin nije vise ni u Zagrebu Sarajevu Mostaru i dalje se pokatolicavaju jer kada ih patrijarh i nevazeci sinod guraju u katolicanstvo sto nebi oni a pogotovo u Sloveniji drzava u EU sta im fali, ako uzme srpski pasos kao ja djeca imaju problem sa siptarima turcima sokcima .
Subota 08.01.2011. 19:27
sjeti se istorije!nije srbin prešao na islam zbog turaka nego zbog srba.zato ja se tebi čudim što se čudiš.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online