Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 16.12.2010.
03:16
blic.rs A

Bošnjaci traže pare od Mladića, Karadžića i Plavšićeve

Porodica Kovač koja je izbegla u Francusku tokom rata u BiH zatražila je preko francuskog pravosuđa novčanu odštetu od bivših lidera bosanskih Srba - Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i Ratka Mladića.

Ratko Mladić i Radovan Karadžić
 

Porodica Kovač, koja je stekla državljanstvo Francuske, podnela je zahtev jednom pariskom sudu protiv tri lidera što je prvi slučaj te vrste u Evropi. Tu bošnjačku porodicu iz Foče su u aprilu 1992. godine napali Srbi, naveo je advokat Ivan Jurasinović.

Napadači su pretukli oca i ostavili ga misleći da je umro, potom su zapalili kući i zaklali baku pred celom porodicom. Jurasinović je rekao da porodica traži milion evra odštete za traumu.

"Suđenje za ratne zločine u pariskom sudu je neuobičajeno", rekao je advokat Jurasinović, ali je ukazao da procedura Tribunala u Hagu predviđa da žrtve mogu da se, radi odštete, obrate domaćem sudu.

Prema njegovim rečima, to je zato prvi takav slučaj u Evropi. Advokat je rekao da, kada bi te tri optužene osobe bile osuđene - Karadžić, Plavšić i Mladić, onda bi "Srbija kao država" plaćala odštetu.


Pariski sud je odluku o tom zahtevu najavio za 28. februar 2011. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.12.2010. 11:34
Dobro je da im se zna ime, pa da se onda oni tuze za nanetu stetu, jer taj proces sigurno nece dobiti. Koliko je ljudi pobijeno u svim ratovima na ovoj planeti, ameri bi trebali da placaju milijarde. A ako ovo bude presedan, onda se nece vise znati ko kome treba koliko da plati.
Četvrtak 16.12.2010. 11:07
a starca iz mog sela koji je ost´o lojalan multietnicarima sa svojih 70 godina kojeg je tip spalio ziva u sijenu 1993 a danas radi kao policajac u Gracanici kod Tuzle. Ko ce to da tuzi i da li gradonacelnik Helic treba da pokrene nesto malo o tome. Povratniku su sina mu izboli nozem nakon 20 dana istrage pocinitelj pustan na slobodu jer je nosilac zlatnih ljiljana.
Četvrtak 16.12.2010. 10:50
hahaha ne mogu ni da citam sranje do kraja. Pa mi smo bili paravojnaformacija i Armija Bee Haa ima srce to je ta armija koja je trebala da stiti USTAV Bee Haa a ne Radovan i mi ostali. Srbi imaju pravo da tuze multietnicare za zverske zlocine a ne BALIENS Srbe: Zlocince iz tuzlanske kolone posle presude pustaju vanki, to i nije pravosudje nego JUSTICIJALNA UNIJA KRIMINALACA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online